fbpx

Darila in božičnice - davčno-računovodski vidik

Božični čas je v znamenju obdarovanj. Pri tem tudi podjetja in podjetniki pogosto namenijo nekaj zaposlenim. Obstajajo pa jasna pravila in omejitve – v kakšni višini lahko koga obdarujete, da je to še davčno ugodno. Vse najpogostejše opcije, ki jih v tem prispevku obravnavamo, so vključene tudi v knjigi ZNAJDI SE v podjetništvu. Tukaj bomo torej obravnavali predvsem božično-novoletna darila in pa tako imenovane božičnice.

 

 

 

 

 

Vse najpogostejše opcije, ki jih v tem prispevku obravnavamo, so vključene tudi v knjigi ZNAJDI SE v podjetništvu. Tukaj bomo torej obravnavali predvsem božično-novoletna darila in pa tako imenovane božičnice.

 
DARILA

Upoštevati je treba, da je lahko darilo tudi dohodek fizične osebe, predvsem, kadar darilo prejme od delodajalca. Obstajajo določene izjeme (naštete spodaj), sicer pa pomeni boniteto in jo je tako treba tudi obravnavati.

IZJEME pa so:

  • Darilo do 15 EUR vrednosti, ki ga DELODAJALEC podari zaposlenemu občasno - ne redno ali pogosto. Tu je mišljeno na primer darilo za rojstni dan, za praznik in tako dalje. V enem mesecu ne sme preseči 15 EUR, ter mora biti res občasno, ne redno.
  • Darilo do 42 EUR otroku zaposlenega do 15. leta starosti, v mesecu decembru. To velja za vsakega otroka posebej (če ima zaposleni več otrok, torej lahko v decembru delodajalec za vsakega podari darilo do vrednosti 42€, za 2 otroka torej 84 EUR)
  • Darilo poslovnim partnerjem, torej osebam, ki niso zaposlene pri darovalcu, lahko posamično znašajo do 42 EUR in tudi tu je pogoj občasnosti. Sicer pa v posameznem letu taka darila posamezniku ne smejo preseči 84.

 

BOŽIČNICE

Izraz kot tak sicer ni uraden in se zanj pogosto uporablja tudi 13. plača; v zakonodaji pa je opredeljeno kot nagrada za poslovno uspešnost. Tu gre za dohodek, ki ga delodajalec izplača zaposlenim osebam. Čeprav so osnovna pravila dokaj enostavna pa je v ozadju nekaj precej kompleksnih zank iz vidika davčne in delovno-pravne zakonodaje. V osnovi je treba upoštevati, da se tak dohodek lahko izplača samo enkrat letno. Do višine 100 % zadnje znane povprečne plače je sicer oproščen plačila dohodnine; plačajo pa se prispevki. Komu se sme izplačati pa je stvar kompleksne presoje glede na vaše interne akte, kolektivne pogodbe in posamezne ureditve pogodbenih-delovnih razmerij z zaposlenimi in poslovodstvom. Za presojo tega se raje obrnite na strokovnjaka.

 

 

 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

ČE POVZAMEMO...

Pri obdarovanju morajo biti delodajalci in podjetja pozorni tudi na računovodsko-davčni vidik. Obstajajo namreč omejitve in pogoji za davčno ugodnejše obdarovanje in izplačevanje določenih nagrad. Kot že omenjeno v uvodu so te teme,  še mnoge druge, razumljivo in uporabno obravnavane tudi v knjigi ZNAJDI SE v podjetništvu. S klikom na povezavi pa vam sedaj podarjamo tudi dve brezplačni poglavji; hkrati vam želimo vse lepo in prijetno obdarovanje!

 

NAMIG - Borut vam omogoča, da napisano sedaj lahko slišite. Klikni na povezavo in POSLUŠAJ prispevek.

PS: Kdo je Borut? Borut je naš virtualni asistent - in da ne bo pomote, Borut je del ekipe, čeprav ni prava oseba. Njegova identittea in fotografija je produkt umetne inteligence v sklopu projekta Nvidia. Z njegovo pomočjo smo poenostavili razumevanje naših prispevkov, člankov in ostalega gradiva. Borut vam tako omogoča, da želena besedila – namesto, da gledate v telefon – enostavno poslušate preko slušalk, zvočnikov in na ta način izveste vse, kar vas zanima kar z udobja vašega kavča. Kako enostavno! 

 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :