fbpx

Davčni nadzor: obisk davčne inšpekcije

Ali svoj posel izvajaš tako, kot je treba, ali so različni vidiki skladni z zakoni in pravili, ugotavljajo različne inšpekcijske službe. Upoštevati je treba veliko stvari in težko je napisati priročnik ali navodila, ki bodo povzemala celoto v smislu »eden za vse« za vsa mogoča podjetja različnih dejavnosti, velikosti in oblik. 

 

Zato je izjemnega pomena, da se predvsem glede na specifične zahteve svoje dejavnosti vnaprej pripraviš, da bodo zadeve pravilno urejene.

Ko pride inšpekcija, po navadi to ne pomeni nič dobrega. Pravzaprav se strokovnjaki o tem pogovarjamo v smislu, da tudi če imaš vse urejeno, bodo še vedno kaj našli. Tako pač je, to je njihova naloga – tudi oni so zavezani k nadzoru in upoštevanju pravil ter zakonov. Res pa je, da je težava tudi v tem, da je teh pravil ogromno in je res kar težko vse »zadeti«.

K sreči so tudi inšpekcijske službe do začetnikov in novih poslov pogosto precej razumevajoče, če ne gre za kakšne hude kršitve. Postopek je po navadi takšen, da bodo najprej izrekle opozorilo in navodila, da je treba nekaj odpraviti oziroma urediti, tudi če ugotovijo kakšne nepravilnosti. Potem bodo naknadno v določenem roku tudi preverile, ali je bilo to urejeno. Če se potrudiš in urediš zadeve, po navadi ni večjih komplikacij. Če pa tudi potem iste zadeve še vedno »ne štimajo«, si lahko nakoplješ kar velike težave in sankcije.

Kot rečeno, inšpekcijske službe delujejo za različna področja, kot so na primer področja davkov, dela in zdravstva, precej pogosto pa deluje tudi tržna inšpekcija, če naštejem le nekaj tistih najpogostejših ali najbolj običajnih, s katerimi se podjetniki srečujejo.

Davčna inšpekcija bo najbolj pozorna na pravilno izdajanje računov, njihovo davčno potrjevanje, pravilne obračune osebnih dohodkov, plač, pa tudi na bolj »računovodske zadeve«, kot so obračuni DDV, obračuni drugih davkov, uveljavljanje raznovrstnih olajšav, tudi uveljavljanje upravičenih stroškov in podobno.

Opis postopka, kaj narediti, ko vas obišče davčna inšpekcija pa na povezavi.

 

Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :