fbpx

Davčni nadzor in kriptovalute

Presoja o tem, ali gre pri trgovanju s kriptovalutami za dejavnost ali ne, je odvisna od vsakega posameznega primera. Med drugim se v prvi vrsti upošteva vrednost prometa in število transakcij v določenem obdobju. 

 

 

O kriptovalutah in trgovanju z njimi smo pisali že v enem izmed prejšnjih člankov tukaj. Tokrat smo se oprjeli teme meseca, v sklopu davčnega nadzora. Naj že na začetku poudarimo, da je inšpekcija na tem področju kar stroga. 

(Ne)obdavčitev

Dohodek od rudarjenja kriptovalut je obdavčen. Lahko kot dejavnost ali glede na  zakon o dohodnini. Prodaja kriptovalut se šteje kot menjava valute. Ampak pozor: to pravilo velja za podjetnika oziroma podjetje, čigar trgovanje s kriptovalutami je primarna ali ena izmed dejavnosti. Če gre za posameznika, ki, recimo do trikrat letno, proda svoje kriptovalute, obdavčitve ni. Finančna uprava temu primerno opravlja tudi inšpekcijski nadzor.

Prejem plačila v kriptovalutah

Račun, plačan s kriptovalutami, mora biti davčno potrjen. Torej ga je potrbno izdati bodisi preko programa, ki omogoča izdajanje davčno potrjenih računov, ali v prijavljeni vezani knjigi računov, račun se kasneje naknadno tudi davčno potrdi.

Potem se pojavi tudi vprašanje nadaljnje obravnave teh kriptovalut. V primeru, da bi kasneje s takšnimi kriptovalutami tudi naprej trgovali, celo pogosto ali redno, bi prihodke od dobičkov s takšnim trgovanjem morali tudi upoštevati v prihodkih podjetja.

Tudi v primeru, da prejeto plačilo v kriptovalutah pustite še nekaj časa »ležati« v kriptodenarnici in potem kasneje pretvorite v evre, ko se, na primer, tečaj bitcoina in evra izboljša, bo treba takšen »profit« od tečajnih razlik tudi vključiti v prihodke. Ali če na primer do konca leta teh kriptovalut ne prodate, temveč jih imate še vedno v denarnici (ali na trgovalnem računu), to pomeni, da morate konec leta ta sredstva kljub temu popisati in ugotoviti njihovo vrednost po tečaju, ki bo veljal 31. 12. Če je ta vrednost večja, kot je bila ob pridobitvi teh kriptovalut, se bo to štelo v prihodke, če je manjša, pa v finančne odhodke.

IZPOSTAVLJENO: Presoja o tem, ali gre pri trgovanju s kriptovalutami za dejavnost ali ne, je odvisna od vsakega posameznega primera. Med drugim se v prvi vrsti upošteva vrednost prometa in število transakcij v določenem obdobju. Splošno pravilo velja, da če posameznik opravlja dejavnost, se mora za to vpisati v poslovni register in plačati primeren davek. Med kršitev se šteje, če posameznik, torej fizična oseba, ki trguje s kriptovalutami in se njegova dejavnost že šteje za opravljanje dejavnosti, opravlja delo na črno.

 

Avtor: Robert Dvoršek

 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja ZNAJDI SE računovodstvo d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 17 let dela v računovodstvu, 15 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 

 

Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 

 
 
 
 
 
Tags :