fbpx

Kako NE delati na črno

Če delamo, sploh kadar za to dobimo plačo, moramo vedno pomisliti – kako bo z davki in prispevki. Država si namreč vedno želi vzeti svoj delež. Način, kako država sploh ve, da od nas lahko nekaj pobere, pa ni zgolj ta, da nas pri »delu na črno« zasači inšpektor. 

 

Pravzaprav gre tu za našo nujno obveznost, da uredimo svoj status oziroma zavarovanje, preden začnemo kar koli delati.  

Skoraj brez izjeme, če želiš nekaj delati – sploh za plačilo –, moraš imeti urejeno naslednje:

- neko pravno podlago, po navadi moramo imeti sklenjeno kakšno pogodbo ali sporazum,

- zavarovanje. Slednje pomeni prijavo v zavarovanja za socialno varnost (zdravstvo, pokojnina itd.), kar se ureja pri zavodu za zdravstveno zavarovanje, zdaj vse poteka digitalno. To se ureja s t. i. »M-obrazci«, ki jih izpolnimo in oddamo preko točke eVem oziroma SPOT.

Najpogosteje moramo takšna zavarovanja urediti zase, če začnemo delati kot poslovodna oseba po poslovodni pogodbi ali pa se zaposlimo v svojem podjetju. Tudi če zaposlujemo druge osebe (po pogodbi o zaposlitvi) ali te drugače sodelujejo z nami (na primer prek podjemne ali avtorske pogodbe).

Pri tem je praksa organov in inšpektorjev takšna, da je treba imeti urejeno zavarovanje tudi v nekaterih primerih, ko se to morda zdi skoraj samoumevno, da lahko »pač delaš«. Takšen je primer, če si direktor lastnega podjetja, pa nisi zaposlen v njem. Kadar opravljamo neka dela, po interpretaciji organov ni dovolj, da si že zakoniti zastopnik, niti da imaš na primer poslovodno pogodbo. Urejeno moramo imeti tudi primerno zavarovanje.

Še en takšen, včasih nejasen primer je, če pri poslu pomaga družinski član. Tudi tu mora biti sklenjen sporazum in urejena prijava v zavarovanje – temu pravimo malo delo. Če zavarovanje ni urejeno, si lahko v prekršku. Kot podjetniki namreč nastopamo v vlogi delodajalca, in čeprav se zdi zadeva po »zdravi kmečki logiki« nedolžna in jasna, se lahko kaj hitro znajdemo v postopkih zaradi dela na črno.

Poleg tega, moramo biti pozorni na druge spektre, kot na primer: prijava poslovnih računov in osebnih računov, prijava TRR v tujini, izdajanje računov in poslovni programi, davčne kartice, odbavčitev kapitala in dohodkov iz kapitala, optimizacija poslovnega izida,...

 

Želite izvedeti več? Vsa vsebina dostopna v knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. Lahko prelistaš 2 poglavji BREZPLAČNO.

 

Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :