fbpx

Society6 ponuja zanimivo poslovno priložnost za umetnike

Society6 je ena od novejših in prodornejših platform za spletno poslovanje. Usmerjena je predvsem v umetnike izdelke, recimo še celo nekoliko bolj umetniške, kot podobne platforme (recimo Etsy).

 

 

…No ja, o umetnosti v tem članku ne bo tekla beseda, bomo pa obdelali več administrativnih vidikov. 

 
Platforma omogoča prodajo in zaslužek umetnikom. Pri tem je pomembna pravilna administrativna in tudi računovodska obravnava. Ključno pri tem je - umetnik bo svoje izdelke prodal platformi (podjetju Society6, LLC iz ZDA), oni bodo potem naredili končni izdelek in ga oni prodali kupcu-naročniku. Umetnik se s tem torej izogne direktnemu stiku, prihrani pa si tudi kar nekaj administrativnih opravil (od izdajanja računov, obravnave naročil). Society6 namreč deluje kot “fulfillment” ponudnik ki - razen oblikovanja-kreiranja “umetnine” - izvede vse ostalo. Umetniku od končne prodaje praviloma dobi 10%.
 
Plačilo poteka preko paypal in takšna plačila je potrebno seveda tudi “prijaviti”. Pravzaprav je na to treba gledati kot na dohodke iz dejavnosti, kar pomeni, da mora imeti umetnik tudi prijavljeno dejavnost (na primer s.p.). Za prodano se izda račun naslovljen na platformo.
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
Vsekakor pa ni vse tako enostavno in je potrebno iz davčno-računovodskega vidika tudi pravilno obravnavati. To pa so potem že precej bolj zahtevne teme in je pred začetkom vsekakor dobro pridobiti kakšen strokoven nasvet, če že ne vse skupaj prepustiti usposobljenem računovodji. 

 

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :