fbpx

Podjetniki nujno potrebujejo debirokratizacijo

V Sloveniji je v zadnjem obdobju veliko govora o debirokratizaciji. Je že tako, da smo pač kot narod, ki je že od nekdaj, bolj kot svobodnega trga, vajen množice pravil, postopkov, obrazcev in relativno velike mase uradnikov, da vse to kontrolirajo in nas pošiljajo nazaj »v vrsto« z izpolnjenim drugim obrazcem. Marsikaj od tega je sedaj že digitalizirano – še vedno pa obrazcev ni bistveno manj, kot če bi bili natisnjeni. 

 

 

Podjetniki lahko skoraj da na dnevni ravni in na lastni koži občutijo množico pravil, postopkov, omejitev in obrazcev. Pri tem jim morajo pogosto pomagati računovodje, pravniki in še kdo bi se našel! Podjetniki pa bi radi le mirno poslovali in uresničevali svoje podjetniške ideje. Da sploh lahko začnejo s poslom se morajo dobro informirati in potem tudi sproti preverjati, ali »je še vedno vse tako«.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
 
Ena ključnih novosti je bila odprava obveznega tiskanja računov za potrošnike… seveda to pomeni, da je treba en kup zadev še zraven prilagoditi (POS programe, uvesti alternativne načine izdajanja računov, če je to potrebno) – pri tem pa nikakor podjetniki ne smejo prenehati s samim izdajanjem računov! Račun je potrebno ob prodaji blaga ali storitve še vedno izdati, tudi z davčnim potrjevanje le-teh ni nič drugače, kot je bilo pred 22.1.2022.
Več o samem gordijske vozlu birokracije in o tem, kako to vpliva tudi na računovodje, pa je napisanega tudi v članku na DigiAs.si.

 

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :