fbpx

Bolniške bodo podjetnike odslej manj obremenjevale

Državni zbor je sprejel spremembe zakonodaje, ki bodo omogočile, da bodo bolniške odsotnosti zaposlenih »v breme delodajalca« krajše. Torej bodo bolniške, ko je delavec nekoliko dlje časa odsoten, krajši čas strošek podjetnika.

 

Bolniške odsotnosti oziroma povračila zaposlenim so del plače delavcev. Do sedaj je vsa leta veljalo, da je do 30 delovnih dni (kar je zneslo dober koledarski mesec in pol), predstavlja breme delodajalca. Drugače povedano – zaposleni je na bolniški, strošek tega pa krije podjetnik svojega (razen nekaj izjem). V žargonu podjetnikov: »delavca ni, plačat ga pa moraš in noben ti ne povrne«.  
 
S 1.3.2022 se bo to nekoliko spremenilo v dobro podjetnikov (in nič v slabo zaposlenih). Spremeni iz predhodnih 30 dni se namreč ta doba »v breme delodajalca« skrajša na 20 dni. Torej bo v primeru daljše bolniške strošek delodajalca nižji in tudi prej bo prejel denar.  Poleg tega skrajšanja je še ena »izboljšava« - in sicer do sedaj je bilo kritje delodajalca omejeno na 120 dni letno (če je delavec koristil več – pravzaprav kar mnogo – krajših bolniških), sedaj je to trajanje skrajšano na skupaj 80 dni v letu, preostalo potem tudi krije država. 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Torej - po 20 zaporednih dneh bolniške, ali v skupnem letnem seštevku 80 dni, bo strošek prešel v breme države, kar bo pomenilo, da bo država podjetnikom in vsem drugim delodajalcem znesek tega dela plače povrnila. Tem povračilom se pravimo refundacija, da boste vedeli.

Delavci načeloma tega neposredno ne bodo čutili, kajti nadomestilo ostaja v enakem  odstotku od plače (načeloma 80%).

ZZZS in še nekateri drugi akterji pa se sicer oglašajo, da bo do znižalo razpoložljiva sredstva v zdravstveni blagajni, kar bi lahko vplivalo na druge vidike (dostop do zdravstvenih storitev, čakalne vrste itd). Ampak to je pa potem že druga, bolj politična, tema.

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :