fbpx

Pojasnilo za SP: karantena-izolacija-višja sila

Ker je v zadnjem času ogromno vprašanj glede karantene in izolacije ter veliko nejasnosti, objavljamo pripravljeno spodnjo razlago za samostojne podjetnike. Kakšna so pravila, kaj pripada in kakšne pogoje morate izpolnjevati in katere obrazce oddati podjetnik. V sodelovanju z Maja Terzič, Mika storitve d.o.o.

 

KARANTENA 

V karanteno gre oseba, ki je bila v stiku z okuženo osebo. Med izjeme spadajo tisti, ki so preboleli Covid19 v zadnjih 45 dneh ali so trikrat cepljeni. Karantena trenutno traja 7 dni. Povračilo delno izgubljenega dohodka za karanteno je pri samostojnih podjetnikih 250 evrov za vsako odrejeno karanteno (največ 750 evrov na mesec).

Če ne dobite odločbe o karanteni od NIJZ, morate sami oddati izjavo preko e-uprave. To lahko naredite z uporabo digitalnega potrdila, lahko pa tudi brez.

Izjavo izpolnite tukaj - https://e-uprava.gov.si/.../zdr.../potrdilo-o-karanteni.html

Za povračilo delno izgubljenega dohodka je potrebno preko e-davkov oddati Izjavo za povračilo delno izgubljenega dohodka (NF-Karantena).

VIŠJA SILA ZARADI ODREJENE KARANTENE OTROKU ali ŠOLANJA NA DALJAVO

Če ima otrok odrejeno karanteno zaradi stika z okuženo osebo ali pa poteka šolanje na daljavo zaradi okužb v razredu (enako velja za vrtec), pripada samostojnemu podjetniku, ki ne more opravljati dela od doma, 250 evrov za vsako nezmožnost opravljanja dela zaradi obveznosti varstva otrok (največ 750 evrov na mesec). Tu velja poudariti, da gre za otroke do vključno petega razreda OŠ.

Za otroka je potrebno pridobiti izjavo o karanteni, ki jo dobite preko portala e-uprave. Oddate izjavo BREZ uporabe e-identitete - https://e-uprava.gov.si/.../zdr.../potrdilo-o-karanteni.html

V primeru šolanja na daljavo, ko je otrok prebolevnik in ni v karanteni, mora ravnatelj napisati obvestilo/izjavo, da je bilo šolanje na daljavo. V dopisu mora biti otrok poimensko imenovan.

Za povračilo delno izgubljenega dohodka je potrebno preko e-davkov oddati Izjavo za povračilo delno izgubljenega dohodka (NF-Karantena).

 

IZOLACIJA

V primeru potrjene okužbe s PCR testom je potrebno pri zdravniku urediti bolniško. Zdravnik izda bolniški list z razlogom zadržanosti 08 izolacija. Načeloma izolacija traja deset dni. Trenutno je skrajšana na sedem dni, če je sedmi. dan negativen hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu.

Bolniško (izolacijo) se upošteva pri obračunu prispevkov in so zato prispevki za čas odsotnosti nižji. Naknadno je potrebno poslati zahtevek za izplačilo nadomestila po elektronski ali navadni pošti na območni ZZZS (https://zavezanec.zzzs.si/wps/wcm/connect/a9c86298-6fbf-44f7-9f5a-71b34d63a08d/vloga+za+nadomestilo_i.docx?MOD=AJPERES&CVID=nrdl3Tt). Nadomestilo za čas začasne zadržanosti v breme obveznega zavarovanja je od prvega dne! Pri večini ostalih razlogov zadržanosti je pravica do nadomestila šele po tridesetem delovnem dnevu. Po 1.3.2022 bo nadomestilo pripadalo po dvajsetih delovnih dneh.

 

NEGA

V primeru bolezni otroka (Covid19 ali druge bolezni) lahko za otroka vzamete nego. Nego uredite pri pediatru. Le-ta odpre bolniški list z razlogom zadržanosti 06 Nega.

Nego se prav tako upošteva pri obračunu prispevkov in so zato prispevki za čas odsotnosti nižji. Naknadno je potrebno poslati zahtevek za izplačilo nadomestila za čas začasne zadržanosti v breme obveznega zavarovanja po elektronski ali navadni pošti na območni ZZZS (https://zavezanec.zzzs.si/wps/wcm/connect/a9c86298-6fbf-44f7-9f5a-71b34d63a08d/vloga+za+nadomestilo_i.docx?MOD=AJPERES&CVID=nrdl3Tt). Nadomestilo pripada od prvega dne zadržanosti.

Pripravila: Maja Terzič, Mika storitve d.o.o.

www.mikastoritve.si

Tags :