fbpx

Spletna prodaja v prihodnosti iz računovodskega vidika

Na področju spletne prodaje je bilo z letom 2019 uvedenih nekaj novosti, pripravljajo pa se dodatne spremembe v prihodnosti. Največ novosti bo po letu 2021. Kaj pričakovati...?
 
 
 
 
 
 
 1.1.2019 že velja, da se je za tiste, ki prodajajo elektronske oziroma digitalne storitve spremenilo to, da je začela veljati poenostavitev za "manjše" igralce. 

Poenostavljeno povedano:

- tisti, ki prodajo MANJ KOT 10.000€ digitalnih storitev v koledarskem letu (B2C), jim od 1.1.2019 ni potrebno obračunavati DDV po sistemu Mini VEM. 

Kako je bilo do 31.12.2018

Do tedaj so se namreč morali registrirati v sistem mini VEM in potem četrtletno/mesečno obračunavati DDV v tem sistemu. Šlo je namreč za rešitev, s katero je bilo poenostavljeno odvesti DDV v državo članico, ji skladno z veljavno zakonodajo  DDV pripadal. V tem delu je bil sistem poenoten za celotno EU in je veljalo, da se DDV obračunava glede na sedež prejemnika teh storitev. Za fizične osebe je tako slovensko podjetje obračunalo in plačalo DDV na poljskem, če je npr. Pavel Magiera iz Poljske kupil digitalni proizvod. Kadar je bil kupec tuj davčn zavezanec, pa se je DDV obračunal po sistemu obrnjene davčne obveznosti (reverse charge VAT). 

KAJ PA NAPREJ?

- Uvedel se bo sistem certificiranih davčnih zavezancev (t.j. enotna definicija, ki bo točno določila komu ja in komu ne obračunati DDV, kako se prijavljati, kje se jih najde...),

- Mini VEM sistem se bo začel uporabljati za VSO prodajo blaga in storitev v EU - ne samo za digitalne, 

- Dodatne obveznosti bodo doletele t.i. spletne tržnice oz. spletne portale... Predvsem bo več poročanja državam, več nadzora in tudi obveznost preverbe poslovnih partnerjev. V praksi bo to verjetno pomenilo, da bo potrebno imeti urejen določen status, da se bo sploh lahko tam objavljalo/ponujalo,

- obveznosti za ponudnike plačilnih storitev (Paypal ipd). Slednji bodo dolžni nadzirati promet in vzpostaviti poročanje za vse, ki prejmejo več kot 25 transakcij. 

 

Ker je prodaja preko spleta seveda izjemno zanimiv način, kako začeti nov posel, ali pa razviti obstoječega, vas na tej točki lahko povabimo na gratis webinar - Adijo, grem na svoje, kjer bomo načeli osnovne teme, kaj vse upoštevati in premisliti, ko se odločamo za začetek novega posla oz. vstop na podjetniško pot. 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
Tags :