fbpx

Podjetniki pozor - kapital bo bolj obdavčen

Z letom 2020 bo uvedenih nekaj davčnih sprememb – pravzaprav jih bo toliko, da gre za nekakšno mini-davčno reformo. Pri tem bodo krajšo potegnili podjetniki – iz več vidikov bo davčno okolje po novem zanje še malo manj ugodno.

Spremembe obdavčitve

Najprej je potrebno poudariti, da ne bo bodo uvedeni kakšni novi davki ali prispevki – spreminjajo se sedanje stopnje obdavčitve in pogoji.

Glavne spremembe:

  • Izplačilo dobička – davčna stopnja se dvigne iz sedanjih 25% na 27,5%,
  • Spreminja se »padajoča« časovna lestvica stopenj obdavčitve ob odsvojitvi
  • Minimalna obdavčitev dobička bo 7%, sicer osnovna davčna stopnja za obdavčitev dobička ostaja nespremenjena – 19%

Izplačilo dobička

Po tem ko v d.o.o.-ju ugotovite vaš letni dobiček in od njega plačate davek od dobička (DDPO), ostane t.i. čisti dobiček, ki si ga lahko lastniki načeloma izplačajo. Do sedaj se je ob izplačilu plačalo 25% davka, sedaj se bo 27,5%. To je torej dohodnina od dohodka iz kapitala - fizične oseb. Pri tem naj omenimo, da je ta dohodek obdavčen cedularno – torej dokončno in se ne všteva v letno dohodnino.

Sprememba stopenj časovne lestvice

Že sedaj je veljalo pravilo, da več let, ko ste lastnik kapitala, nižja je stopnja obdavčitve (ob odtujitvi) – ko npr. lastniški delež prodate ali firmo zaprete.

Spreminjajo pa se višine obdavčitve kot je prikazano v tabeli xxxxx

Leta lastništva Obdavčitev do sedaj Obdavčitev po novem
Do 5 let lastništva 25% 27,5%
Po dopolnjenih 5 letih 15% 20%
Po dopolnjenih 10 letih 10% 15%
Po dopolnjenih 15 letih 5% 10%
Po dopolnjenih 20 letih 0% 0%

Če torej firmo prodate ali zaprete po 20 letih (in ste samo na začetku vložili kapital), še vedno ne plačate nič davka, sicer pa kar več, kot je bilo to do sedaj.

Minimalna stopnja davka od dohodka pravnih oseb – 7%

Dobiček podjetij se obdavči z 19% (davek od dohodkov pravnih oseb), razen za s.p., kjer je po dohodninski lestvici oziroma kot normiranec.

V osnovi se davčna osnova izračuna kot razlika med davčno priznanimi prihodki in davčni priznanimi odhodki, zmanjša pa se za davčne olajšave in prenesene izgube preteklih let. In tu je sprememba. Nekatera podjetja so namreč nabile na primer izjemno visoke olajšave in so tako kljub visokim dobičkom  plačale malo ali nič davka. Sedaj se uvaja minimalna obdavčitev – od ugotovljene davčne osnove bo podjetje plačalo najmanj 7% davka.

Torej z vsemi olajšavami in pokrivanjem izgub, teh 19% ne bo moglo zmanjšati pod 7%. Seveda je poznavanje davkov in kako to optimizirati ena ključnih nalog vsakega podjetnika, zato vas vabimo na izobraževanja ali pa svetovanje.

Naslovna slika: MaxPixel.net

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.

 

Tags :