fbpx

Se obeta sprememba davčne reforme 2022?

Za slovensko poslovno-pravno okolje žal preveč velja rek, da je sprememba edina stalnica. Tako se z obratom na političnem parketu obetajo tudi spremembe ravnokar uveljavljene davčne reforme. Trenutno še ni točnih informacij kaj bo spremenjeno, kaj od nedavnih novosti se bo obdržali in kaj zastavilo drugače. Govora je kar o razveljavitvi nedavne davčne reforme in potem sprejetju nove.

 

Kaj je bilo spremenjeno letos (prejšnja vlada) 

Če bi se nedavna davčna reforma dejansko razveljavila in bi se uveljavilo prejšnje stanje, bi torej padlo nekaj zadnjih ukrepov. Te ukrepi so bili:

-          Nižja obdavčitev kapitala (v primeru odsvojitve deležev, prodaji podjetja itd),

-          Nižja obdavčitev dobička ob izplačilu,

-          Nižja obdavčitev pri delniških opcijah (kot način nagrajevanja zaposlenih),

-          Večji neobdavčen del izplačila nagrad za delovno uspešnost, regresa ipd.,

-          Višja splošna dohodninska olajšava (ta del naj bi se sicer obdržal),

-          Višje določene olajšave za podjetnike pri obdavčitvi dobičkov podjetja.

Tu je zgolj navedenih nekaj najbolj očitnih ukrepov, ki jih je prejšnja vlada v mini davčni reformi (letošnjo zimo/pomlad) uveljavila. Več o tem smo pisali v članku Spremembe zakona o dohodnini za podjetnike - na enem mestu.

 

Kaj se obeta na davčnem-zaposlitvenem področju?

Trenutno znano je nekaj informacij iz koalicijske pogodbe in predvolilnih obljub nove koalicije. Kot že omenjeno, višja splošna olajšava naj bi se še dalje obdržala. Za mnoge podjetnike je eden bolj pomembnih vidikov napovedana sprememba sistema »normirancev«, kje je napovedana višja oziroma bolj pravična obdavčite. Govora je o uvedbi nepremičninskega davka. V novi koalicijski pogodbi je omenjeno tudi stimulativno obdavčenje prejemkov v obliki delnic oziroma deležev (opcij) – torej znane kot »vesting« ter ugodni obdavčitvi pri udeležbi zaposlenih v dobičku.
 
 

Na podjetnike bi lahko vplivala tudi možnost sprememba fonda ur za polni delovni čas iz sedanjih 40 na 30 ur tedensko. Omenjeno je sicer v kontekstu prostovoljne odločitve, ter v dogovoru s socialnimi partnerji. Tak način so asi sicer tudi ponekod v gospodarstvu že želeli, kjer so imeli zaposlene za krajši delovni čas, vendar z relativno visokimi plačami za določeno panogo (primer tujih trgovskih verig pri nas).

Koalicijska pogodba je seveda zgolj neka osnova, tekom mandata se potem dogaja marsikaj, tudi svet, okolje, gospodarstvo se lahko precej hitro spremeni, sploh če sklepamo po zadnjih nekaj letih.
 
Bomo videli. 
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :