fbpx

Malice in prevoz na delo, službene poti ter ostala povračila zaposlenim

Povračila-zaposlenim malice prevoz-na-delo potni-stroški

Neobdavčene malice in prevoz na delo so zakonska pravica zaposlenih, njihova višina postajata vse bolj razvodenela. V zadnjem obdobju se spet srečujemo z inflacijo, ki je kar lep čas nismo bili vajeni in se torej dražijo tudi vsakdanji stroški zaposlenih. Temu sledi trenutna vlada z dvigom neobdavčenih zneskov: malice in prevoz na delo - neobdavčen del se viša, pa tudi potni stroški in še kaj. Vendar pa je to zgolj »zgornja limita« in na dejansko višino teh povračil lahko  vplivajo še nekateri drugi dejavniki.

 

Malice in prevoz na delo - dolga leta smo bili vajeni, da je bil največji znesek neobdavčenega prevoza na delo 0,18€/km, službene poti 0,37€/km in malica 6,12€/dan. Vse to so torej maksimumi, da ta dohodek (tudi povračila so dohodek) še ni obdavčen z dohodnino.

Te zneski so določeni z uredbo vlade in v mesecu juliju je kot eden od ukrepov pri soočanju z draginjo, vlada uvedla nove neobdavčene zneske.

Tema neobdavčene malice in prevoz na delo postaja torej pomembna in če povzamemo kaj trenutno velja:

Koliko znaša prevoz na delo?

Po novem je neobdavčen znesek prevoza na delo po uredbi vlade torej 0,21€/km.

Če torej živite 10km od službe, lahko znaša prevoz na delo največ 2,1€ v eno smer in torej 4,20€ na dan, če se upošteva obračun po kilometrih.

Kakšne možnosti še obstajajo pri prevozu na delo?

Pri prevozu na delo sta še vsaj dve običajni opciji praksi: Prevoz na delo se izplača v fiksnem znesku 140€ na mesec. Več o tem smo pisali v tem članku.

Druga pogosta praksa je povračilo v višini vozovnic javnega potniškega prometa. Tudi to je možno in je prav tako oproščeno plačila dohodnine. Pri je praviloma še potrebno preračunavanje glede na število dni prisotnosti na delu (ali se vzame dnevna, ali mesečna vozovnica).

Koliko znašajo povračila za službene poti?

Od julija 2022 znaša neobdavčen znesek za službene poti (kilometrina) 0,43€/km.

Poleg samega zneska kilometrine se lahko povrne tudi druge oblike potnih stroškov – npr. vozovnice javnega potniškega prometa, letalske karte in še kaj.

ČE službena pot traja dlje časa (vsaj 6 ur) pa lahko zaposlenim že pripadajo tudi dnevnice.  Več o tem smo pisali v tem članku in zneski trenutno še veljajo.

Poleg stroškov prevoza in dnevnic se zaposlenim lahko povrne še razne spremljajoče stroške na službeni poti kot so parkirnine, cestnine, vinjete, mostnine, tunelnine itd.

Če se izplačuje stroške kilometrine (0,42€/km) se praviloma ne povrača stroškov za bencin. Lahko pa je tak račun tudi računovodsko drugače obravnavan – ali pa priloga oziroma dokazilo k službeni poti.

In da ne bomo lačni, je pomembno da pri temi malice in prevoz na delo seveda povemo še, koliko znaša malica! 

Koliko znaša malica med delom?

Po novem bo neobdavčen znesek malice znašal 7,96€/dan (trenutno še predlog vlade).

Pogoj za izplačilo malice je, da ima zaposleni na (tisti) dan  vsaj 4 delovne ure. Povračilo za malico pripada tudi, če zaposleni dela od doma.

Ali lahko zaposleni prejme nižji znesek od uredbe?

Glede neobdavčene malice in prevoz na delo ter drugih povračil določa uredba vlade višino neobdavčenega dohodka in ne pomeni nujno zneska, ki ga bo zaposleni dobil.

Zneski po uredbi predstavljajo torej najvišje izplačilo, ki še ni obdavčeno. To pa ne pomeni, da uredba določa koliko mora zaposleni dejansko dobiti izplačano. Te zadeve so namreč določene večinoma s kolektivnimi pogodbami za posamezno dejavnost.

Dodatno lahko višino izplačila posamezen delodajalec določa tudi z internimi akti. Pri tem ne sme zaposlenim okrniti pravice, ki jih imajo po kolektivnih pogodbah.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Pozor – inšpektorji so lahko hudi!

Izplačevanje dohodkov, v kar štejejo tudi malice in prevoz na delo zaposlenim, je zelo kočljiva zadeva, kajti zakonodaja in kolektivne pogodbe so namenjene tudi zaščiti pravic delavcev in neskladja lahko pomenijo kršitev delovno-pravne zakonodaje.

Delodajalci so tako odgovorni, da njihovi zaposleni prejemajo vsa povračila in tudi dodatke – ki jih predvideva Zakon o delovnih razmerjih, podrobneje pa opredeljujejo, v prvi vrsti, kolektivne pogodbe, ter tudi interna pravila podjetij.

 
Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :