fbpx

Normiranci - prezgodaj tuhtati o davčnih posledicah nikoli ni smiselno

normiranci dohodnina zakonodaja

Pred tedni je med normiranci završalo, da bodo spremembe močno prevetrile njihov sistem obdavčitve. Ob prvih javnih objavah vladnih predlogov spremembe, so mnogi podjetniki že začeli spraševati, kaj bo to pomenilo. Telefoni in maili so zazvonili in davčno-optimizacijski lonci, začinjeni z excel izračunu so začeli konkretno brbotati… Vendar dragi normiranci - vse zaman, za zadaj.

 

Kdaj bo sprejeta nova zakonodaja za normirance?

V teh dneh oktobra 2022 je namreč opozicija zopet presenetila vlado in pred njo vložila svoj proti-predlog v parlamentarno obravnavo, ki vpliva na normirance (svojo novelo zakona o dohodnini). Posledica tega je, da bo sedaj parlament najprej moral obravnavati ta (nevladni) predlog, ga zavrniti (oziroma karkoli bodo že z njim naredili) – in šele potem sprejemati morebitno njihovo različico sprememb v dohodninski zakonodaji.

Dokler "debela gospa" ne zapoje

Tako se je še enkrat pokazalo, da preden zadeva (zakon) ni obravnavana in sprejeta v državnem zboru, nima smisla kaj veliko tuhtati kakšne posledice bo imela… Če izvzamemo analitike, kritike in tiste ki želijo dati bolj ali manj konstruktivne predloge k zadevi.

Če torej še bolj jasno napišem – spremembe za normirance, o katerih so nedavno govorili, so sedaj še povsem v zraku – in še kar nekaj mesecev oddaljene. Do nadaljnjega torej še naprej velja, kot je do sedaj – normiranci so praviloma z dohodnino obdavčeni 4% od ustvarjenih (vseh) prihodkov.

Debela gospa pa je za tiste, ki ne veste, rek oziroma prispodoba, ki naj bi izhajala iz opernih krogov.

Kaj to pomeni za računovodje?

Za računovodje in davčne svetovalce pa je to seveda še bolj neugodno, kajti zopet bomo priča situaciji, ko do zadnjega ne bomo vedeli, kako svetovati strankam glede načina obdavčitve v letu 2023. Normiranci in ostali morajo odločitev glede tega nujno sprejeti pred oddajo letnih obračunov davka iz dejavnosti za preteklo leto.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec

Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :