fbpx

Normiranci - kaj se dogaja in koliko boste plačevali (davkov in prispevkov)?

preračun za normirance

Po tem, ko je bil zakon predmet plesa po parlamentarnem parketu, je sedaj znano, da referenduma ne bo in bodo novosti za normirance skoraj gotovo uveljavljene s 1.1.2023! Vpliv sprememb bo tako na dohodnino kot na prispevke, zato smo pripravili smo opis glavnih poudarkov zadnje verzije zakona.

 

 

[POMEMBNO OBVESTILO: Referenduma ne bo - spremembe veljajo od 1.1.2023.]

V članku so opisane zadnje spremembe - če bi naknadno prišlo še do kakšnega preobrata vas bomo obvestili - zato nas spremljajte tudi na naši FACEBOOK STRANI

----

Zadnja različica 

Glede na dosedanji sistem z 80% normiranimi stroški, ki velja za veliko večino normirancev, bo novost nekoliko zapletla davčne izračune. Naš preračun sicer že vsebuje vse trenutno predlagane spremembe, zato priporočamo, da si tam pogledate koliko davkov in prispevkov vas čaka.

Za »REDNE S.P.-je« (polno zavarovane):

-          do 50.000 EUR prihodkov 80% normiranih stroškov,

-          nato nad 50.000 do 100.000 EUR doprinese 40% normiranih stroškov,

-          nad 100.000 EUR pa polna obdavčitev.

Davčna stopnja je 20%. Tako je do 50.000EUR efektivna obdavčitev še vedno 4% - nad tem zneskom pa se potem dviguje odstotek.

Prihodki so torej »razkosani« na 3 dele a) do 50k, b) med  50-100k in c) nad 100k. Vsak »del« se obdavči s svojo stopnjo: a) 4%, b) 12% in c) 20%. Še vedno ni čisto jasno? No, za točen izračun lahko preverite v našem celostnem preračunu

Za »Popoldanske« S.P.-je:

  • do 12.500€ prihodkov je tudi 80% priznanih odhodkov,
  • do 50.000 EUR potem 40%,
  • nad 50.000 EUR pa polna obdavčitev.

Kot pri rednih so torej tudi tu prihodki razkosani na 3 dele in vsak del obdavčen s svojo davčno stopnjo.

Pri popoldanskih, ki pa imajo polno zaposleno vsaj 1 osebo nepretrganih 9 mesecev (torej poleg nosilca, ki pri popoldanskih ni zaposlen) – veljajo potem ista pravila obdavčenja kot pri rednih.

Image

Vpliv pa je tudi na prispevke

Pri izračunu prispevkov za socialno varnost se pri samostojnih podjetnikih upošteva tudi razlika med prihodki in (normiranimi) odhodki… in še par zadev. Tako da – poleg višje dohodnine, lahko v primeru višjih prihodkov kmalu pričakujete tudi višje prispevke.

Skratka – očitno precej spremenljiva tarča – za začetek priporočamo, da si naredite ON-LINE PRERAČUN z orodjem, ki smo ga pripravili.

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec

Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :