fbpx

PKP6 - Subvencionirano kritje fiksnih stroškov in drugi ukrepi

Po tem ko je bil nedavno sprejet peti paket ukrepov – ta je zagotovil na primer: 1.100 EUR temeljnega dohodka podjetnikom, prizadetih ob sprejetih ukrepih – je sedaj v pripravi še 6 »protikoronski paket«. Glavna novost bo kritje fiksnih stroškov podjetnikom in podjetjem. 

 

 

Po tem ko je bil nedavno sprejet peti paket ukrepov – ta je zagotovil na primer: 1.100 EUR temeljnega dohodka podjetnikom, prizadetih ob sprejetih ukrepih – je sedaj v pripravi še 6 »protikoronski paket«. Glavna novost bo kritje fiksnih stroškov podjetnikom in podjetjem.

Veliko zadev je še nedorečenih in zakon sploh še ni dokončno obravnavan, zato se lahko dosti tega spremeni!

Naj pa poudarim ključne ukrepe:

a) Kritje fiksnih stroškov podjetjem in S.P.-jem.

Država naj bi na mesečni ravni krila 15-30% fiksnih stroškov podjetnikov in podjetij. Pri tem naj bi šlo za pavšal (torej se ne prilaga računov). 

Tisti, ki jim promet upade za 70% ali več jim pripada torej mesečni delež 30% , pri upadu 40-70% prometa pa 15% (1/12 od tega na mesec, torej mesečni delež). 

b) Navzgor naj bi bila višina omejena na 1.000 EUR mesečno na zaposlenega oziroma od 1,25% (upad 40-70%) do 2,5% (upad 70%) letno. Torej 1,25-2,5% letnih prihodkov je zgornji limit.

c) Vse to naj bi država financirala za obdobje od 1.10.-31.12.2020 z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev (torej možno, da bo do konca pomladanskega vala epidemije). 

d) Nadaljuje se subvencioniranje Čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, tudi povračila v primeru karanten in višje sile naj bi se obdržala. 

e) Izboljšali naj bi pogoje za pridobitev jamstev za kredite (odlogi, moratorij…).

f) In drugi ukrepi.

 

Ponovno poudarek – gre za PREDLOG, bolje – OSNUTEK! Ni še sprejet niti na vladi, kaj šele, da bi zakon že veljal… Torej seveda še ni postopkov in obrazcev!

 

 

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Unsplash
Tags :