fbpx

Lockdown podjetništvo - vprašanja in odgovori 1.del

Tema meseca: LOCKDOWN PODJETNIŠTVO -> Odgovori na vaša vprašanja 1. del

 

V zadnjih tednih in mesecih smo v sklopu ZNAJDI SE akademiji trdo delali na izboljšanju vsebin in tudi še večji dostopnosti za podjetnike. Rezultat tega so tudi vsebinski sklopi, ki bodo pomenili predstavitev določene tematike, primerne letnemu času oziroma mesecu. Ta december je… kaj drugega kot Lockdown podjetništvo, s svojim sloganom NOVA SITUACIJA ZAHTEVA NOVE PRISTOPE!

 

Vprašanja nam lahko pošljete v zasebno sporočilo naših družbenih omrežij ali ga posredujete na elektonski naslov. Vsi podatki so anonimni. 

 

1.) Pozdravljeni! Znašla sem se na pragu obstoja. Imam s.p. – ukvarjam se s prodajo kozmetičnih izdelkov, seveda, glede na ukrepe, sedaj zgolj preko spletne trgovine. Vedno znova se poudarja, da naj bodo potrošniki pozorni na nakupe preko spleta zaradi raznih prevar. Na kaj pa moramo biti pozorni ponudniki, prodajalci. Kakšne pasti nas lahko čakajo?

ODGOVOR: Glede kupovanja preko spleta je iz vidika vas kot ponudnika potrebno paziti na kvalitetno pripravljeno spletno trgovino, ki omogoča tudi varno naročilo in nakup. S tem boste zaščitili tako sebe kot kupce. Ob večejm prometu je vsekakor smiselno urediti tudi avtomatizacije in integracije s poslovnimi programi - na primer za avtomatsko procesiranje plačil in izdajo predračunov, računov ter kasneje tudi povezavo z računovodstvom.

Iz vidika administracije je v določenih primerih potrebno urediti tudi davčno potrjevanje izdanih računov, za kar bo potrebno urediti par zadev. Ne pozabiti pa tudi na primerno pripravljene pogoje poslovanja.

 

2.)  Živjo, sem X. Pristal sem v novi situaciji, ki mi je tuja. Sem namreč lastnik gostinskega lokala, ki pa v teh časih ne obratuje. Praktično nimam niti možnosti za preživetje. Kaj lahko naredim?

ODGOVOR: Država v okviru ukrepov za pomoč gospodarstvu ponuja več različnih možnosti - od izplačevanja mesečnega temeljnega dohodka, do kritja fiksnih stroškov, pa subvencioniranega čakanja na delo za zaposlene osebe. V primeru finančnih obveznosti kot so krediti itd. imate zakonsko pravico zaprositi za odlog plačila pri banki, enako pa velja tudi za morebitne davke in prispevke.

Mnogo gostincev pa je v času zaprtja svojo dejavnost nadgradilo z možnostmi dostave, zato morda razmislek tudi v tej smeri. Ob tem se - odvisno od kraja - lahko povežete z zunanjimi izvajalci, ki potem dejansko izvajajo transport (dostavo). Prav tako lahkko ureditev spletne strani in prisotnost socialnih omrežih pomagata pri ohranjanju strank in možnosti naročila vaše ponudbe.

Če pa nič od tega ni možno - pa ste morda dobri v kakšni gostinski spretnosti - morda pa lahko izvajate kakšne on-line tečaje profesionalne strežbe, ali pa izdelave koktajlov itd. Tudi na tem področju obstajajo opcije in morda prinesejo nekaj nadomestnega zaslužka.

 

Avtor: Robert Dvoršek

 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, avtor knjige (Z)najdi se v podjetništvu, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Unsplash
Tags :