fbpx

Normiranci in davčna optimizacija

Čeprav se zdi, da je možnost normiranca najugodnejša, obstajajo tudi določena tveganja. V svojem bistvu biti normiranec pomeni rešitev za davčno optimizacijo in poenostavitev poslovanja manjših podjetnikov. Pojavljajo pa se tudi anomalije, ki pogosto temeljijo na nepoznavanju oziroma svojstveni interpretaciji zakonodaje, ki postavlja pogoje za normirance. 
 
 

Sicer pa je seveda normiranec zelo ugoden način obdavčitve za tiste, ki jim je namenjen. Omogoča namreč do 150.000 evrov prihodka povprečno v dveh letih – najbolj se izplača do zneska 100.000 evrov oziroma 50.000 evrov, če podjetje ali s. p. nima nobenega redno zaposlenega. Do teh pragov je namreč efektivna obdavčitev 4 %, kar je izredno ugodno. 

Zavezanec za DDV – normiranec
Pogosto se pojavlja vprašanje, ali so normiranci lahko zavezanci za DDV. Normiranci pomenijo posebno vrsto obdavčitve dohodkov. To velja za vse oblike podjetij. Vendar to nima nobene zveze z davkom na dodano vrednost, ker je to druge vrste davek. O osnovah DDV bo govora v nadaljnjih poglavjih.
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
Dohodek in njegova obdavčitev sodita pod drug zakon kot DDV. Samostojni podjetniki plačujejo dohodnino iz dejavnosti, pravne osebe pa davek od dohodka pravnih oseb. Pri obeh davkih si torej lahko obdavčen po »normalnem« načinu z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ali pa kot normiranec. 
 
 
Seveda v poslovnem svetu poleg davka od dohodka obstaja še več drugih davkov. Takšnih davkov je kar nekaj – pogost primer je davek na promet nepremičnin ali na primer trošarine (za tobačne izdelke, alkohol, gorivo ipd.). Tako je tudi DDV eden tistih drugih davkov, ki so čisto ločeni od obdavčitve dohodkov in imajo svoj sistem in svoja pravila, kako se obdavčijo. Gre namreč za vrsto »prometnega davka«, torej s tem davkom ni obdavčen dohodek, temveč promet. DDV obračunajo zavezanci za DDV, ki ta davek nato odvedejo državi. Zavezanec za DDV postane podjetje, ko preseže 50.000 evrov prometa (recimo, poenostavljeno, prihodkov po izdanih računih) v tekočih 12 mesecih. Več o tem v razdelku o DDV. 
 
Na prvi pogled nas lahko zmedejo nekatere podobnosti med sistemom DDV in sistemom »normirancev«. Dober primer je PRAG, pri katerem mora podjetje postati zavezanec za DDV in PRAG, do katerega je potem lahko normiranec (če nima zaposlenih). Vendar to je zgolj podobnost, na isto višino je določen PRAG, a med sabo to ni povezano.
 

 

Omenjeno temo si lahko preberete v knjigi (Z)NAJDI SE V PODJETNIŠTVU. Na povezavi, vam ponujamo dve poglavji BREZPLAČNO

 

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Marcus Winkler on Unsplash 
Tags :