fbpx

Kako se organizirati

Ko se lotimo posla, je po navadi veliko neznank, ogromno je še treba spoznati, se naučiti in poskusiti precej zadev, preden ugotoviš, kaj deluje in kaj ne. Včasih se zdi, kot da je vse skupaj skoraj nekakšna čarovnija. Za vse to je potrebna dobra organizacija. Zakaj je sistematizacija boljša od improvizacije?
 
 

Po navadi se tudi tiste, ki uspejo, predstavlja skoraj kot nekakšne nadrealistične pojave, nekakšne čudežne »otroke« – torej, da imajo v sebi nekaj posebnega, neki X-faktor. Nič čudnega, da imamo takšen občutek. Takšne zgodbe pač poslušamo, večinoma v medijih. Mediji pa objavljajo tisto, kar se prodaja – in prodajajo se fascinantne zgodbe. Ali vsaj dobre zgodbe, prikazane čim bolj fascinantno.

V zgodbi vsakega podjetnika pa je zelo veliko manj privlačnih delov, situacij, življenjskih obdobij. Res se občasno v življenju najuspešnejših določene zadeve preprosto super izidejo. So na primer v pravem trenutku na pravem mestu s pravo idejo.

Včasih je to naključje, še pogosteje pa je to rezultat trdega dela in veliko poskusov, iskanja pravih načinov, pravih strategij, pravih idej. Tako si je treba že kar na začetku čisto realno priznati, da ni nujno, da bo tvoja ideja tista prava, da bo tvoja strategija prava in da bodo naši načini stoodstotno delovali – najučinkoviteje in najbolje.

Vendar to ne pomeni, da ne obstaja tudi način, kako verjetnost nagniti v svojo smer. In verjetnost pravim prav zato, ker je v vsakem poslu res veliko neznank in dejavnikov, ki vplivajo na realizacijo. Lahko si na začetku zastavimo še tako dober načrt ali pa z  miselnostjo »go with the flow« skočimo naravnost k uresničevanju ideje; neznanke in tudi napačne odločitve so neizogibne.

Težava je največkrat v tem, da pravzaprav ne veš, česa vsega še ne veš.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Vendar, kot rečeno, obstaja način, kako se soočati s tem. In še enkrat – to ne pomeni, da obstaja način, kako se izogniti neznankam in vsem napačnim odločitvam. Pomeni le, da naredimo nekaj, da se izognemo čim več takim odločitvam, predvsem pa tudi, da jih ne ponavljamo. Ta način je sistematizacija. Gre za zavestno, načrtno, konstantno in ponavljajočo se usmeritev, da se čim več stvari v podjetju sistematizira, definira in potem tudi ves čas izboljšuje.

 

 
Omenjeno temo si lahko preberete v knjigi (Z)NAJDI SE V PODJETNIŠTVU. Na povezavi, vam ponujamo dve poglavji BREZPLAČNO

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
Tags :