fbpx

Sistematizacija mikro podjetij

Na prvi pogled je slišati zelo preprosto, vendar v resnici ni. Marsikdo bo namreč ob besedah, kot so sistematizacija, organizacija, procedure, definiranje in tako naprej, pomislil – to je vendar preveč birokratsko za podjetništvo. Kaj se v resnici skriva za tem?
 
 
 

Kako naj izpeljem sistematizacijo? V poslovni teoriji se ta pojavlja pod zelo različnimi poimenovanji, vendar je načeloma vsem skupno to, da je ta usmeritev sestavljena iz naslednjih faz: 

1) Opazuj in beleži

2) Oblikuj izboljšave in jih uvedi

3) Ocenjuj napredek in nadaljuj z dodatnimi popravki in izboljšavami

 

Takšne usmeritve sodijo bolj v kakšne velike organizacije, korporacije, velike sisteme in pomenijo nefleksibilnost, ubijajo kreativnost in celo zavirajo podjetništvo.

In kaj je tisto, v čemer se razlikujejo mikro ali start-up podjetja in neka uspešna korporacija? Poleg očitnega – velikosti, obsega kapitala, števila zaposlenih – je tu vsekakor še en vidik: to je sistem.

Veliko podjetje je seveda veliko bolj kompleksno kot majhno, obseg izdelkov ali storitev, ki jih ponuja, je seveda že sam po sebi dejavnik. Tako je torej preprosto nemogoče poslovati brez dobro zastavljenega sistema.

Vendar ima tudi mikro podjetje nekaj podobnosti z velikimi sistemi. Najprej že pri tem, da oboje upravljajo ljudje. Sistemi, sistematizacija in pravila v velikih sistemih obstajajo namreč zgolj zaradi tega razloga. Ljudje smo zmotljivi, ljudje se menjajo, ljudje so lahko bolj ali manj produktivni, bolj ali manj muhasti. In veliki sistemi preprosto ne morejo »verjeti na lepe oči«, da si bodo prav vsi ljudje, vsi zaposleni in drugi sodelavci natančno zapomnili prav vse postopke, vedno, brez izjeme upoštevali vsa pravila in navodila ... pravzaprav celo tisti, ki ustvarja pravila in daje navodila, ne zaupa samemu sebi, da si bo vse zapomnil.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

In zakaj bi bili torej ljudje drugačni v mikro podjetjih? Ker je pravil manj? V absolutnem smislu jih je definitivno manj. Vendar, ali jih je manj tudi na posameznega človeka?

Namen sistema v podjetju je torej najprej objektivno oceniti, nato izboljšati in potem še naprej ažurno izboljševati vse vidike poslovanja. Zakaj bi bilo to samo za velike?

Pri tem pa negativno gledati na sisteme v malih podjetjih nikakor ni upravičeno. Ne gre za birokracijo. To, da so procesi in opravila v podjetju do določene mere nadzorovani, je še kako dobra stvar. To ne pomeni izgube fleksibilnosti ali kreativnosti. Pomeni kvečjemu postaviti zdrave temelje za razvoj dobrih idej in njihovo učinkovito implementacijo.

Sistematizacija je dobra stvar, pomeni red in pomeni možnost za izboljšave. S tem ko se izpiše interna poslovna dokumentacija, to ne pomeni omejevanje kreativnosti ali ubijanje spontanosti – pomeni zgolj dobro organizacijo.  
 
 
Omenjeno temo si lahko preberete v knjigi (Z)NAJDI SE V PODJETNIŠTVU. Na povezavi, vam ponujamo dve poglavji BREZPLAČNO

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
Tags :