fbpx

Družbeno odgovorno podjetništvo

Po vseh prvoaprilskih šalah je čas, da se vrnemo na resnejše teme. V sklopu marčevske teme meseca smo govorili o poslovni ideji in predvsem o tem, zakaj le-ta ni dovolj za uspešen biznis. Tokrat po bomo stopili korak naprej in se spoznali z družbenim odgovorinim podjetništvom, ki je glavna TEMA MESECA APRILA. 

 

Ko govorimo o družbeni odgovornosti podjetništva, nimamo v mislih besedne zveze, s katero želimo pritegniti potrošnike, ali začetni neko novo tržno nišo, gre namreč za koncept poslovanja in delovanja podjetij. Morda se sliši zahtevno, vendar je v svojem bistvu delovanje družbeno odgovornega podjetja nekaj, kar bi moralo biti vsako podjetje.

Delovanje in poslovanje podjetij vpliva na življenje vseh ljudi. Ne samo z vidika izdelkov in storitev, ki jih ponujajo, ali delovnih mest in priložnosti, ki jih ustvarjajo, ampak tudi z vidika delovnih pogojev, človekovih pravic, zdravja, okolja, inovacij, izobraževanja in usposabljanja.

Kako podjetja postanejo družbeno odgovorna podjetja (povzeto po načelih EU): 

 

-           z vključevanjem socialnih, okolijskih, potrošniških, etičnih in človekovih pravic v poslovno strategijo in poslovanje podjetja,

-           ter s spoštovanjem prava.

 

Kako preprosto, kajne? Seveda je v praksi to veliko težje. Sledite nam in kmalu boste izvedeli več. Se beremo. 

 

Povzeto po:  https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/doing-business-eu/corporate-social-responsibility-csr_sl

 

 

Zapisala: Monika Golob

 
 
 
Fotografija iz naslovnice je nastala s pomočjo Canve
 
 
 
 
 
Tags :