fbpx

Socialno podjetništvo kot ena od možnosti

Družbeno odgovorno podjetništvo - Posebna oblika podjetništva je socialno podjetništvo. Posebnost je v tem, da naj bi izpolnjevalo tri posebne pogoje, ki so opisani v nadaljevanju. Ali res vse temelji na bazi prostovoljstva? Kako je z dobičkom?

 

Posebna oblika podjetništva je socialno podjetništvo. Posebnost je v tem, da naj bi izpolnjevalo tri posebne pogoje, ki so opisani v nadaljevanju.

Prvi pogoj je podjetniška ideja – to torej pomeni, da kar vsaka nepridobitna, družbena, prostovoljska iniciativa še ne predstavlja socialnega podjetništva. Tu mora iti za dejansko poslovno usmerjen model, ki omogoča tudi finančno uspešnost in ustvarjanje dobička.

Drugi pogoj je, da organizacijska struktura deluje po demokratičnih načelih, kar pomeni, da so zaposleni v organizaciji enakopravni, skupaj odločajo itd.

In tretji pogoj je, da organizacija deluje kot nepridobitna – v smislu, da čeprav ustvarja dobiček, slednjega ne deli med ustanovitelje oziroma druge zainteresirane, temveč ga usmerja in vlaga nazaj v razvoj lastne dejavnosti.

Glavni namen socialnega podjetništva torej ni ustvarjanje in izplačevanje dobička, temveč socialna nota; pravzaprav je bistveno tudi zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih oseb.

Torej je napačna predstava, da je socialno podjetništvo nekakšno nepridobitno združenje prostovoljcev, ki izvajajo zgolj družbenokoristne dejavnosti, takšne, ki se jih financira iz razpisov občin in drugih institucij. Ima sicer nekaj podobnosti – torej v smislu družbene koristnosti in nedelitve dobička, vendar to še ne pomeni, da ne gre za »resen« biznis in dobičkonosno dejavnost, ki prihodke ustvarja na trgu. Pri tem so še zakonsko določene dejavnosti, v okviru katerih torej takšna organizacija deluje. Vendar ne podcenjuj socialnega podjetništva, kajti ocenjuje se, da v Evropi zaposluje od 10 do 15 % delavcev.

 
Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Fotografija iz naslovnice je nastala s pomočjo Canve
 
 
 
 
 
Tags :