fbpx

Korporativno prostovoljstvo

Vsi smo že slišali za prostovoljstvo, bili sami prostovoljci. Prva asociacija nam je verjetno pomoč sočloveku. Kaj pa korporativno prostovoljstvo? Kaj pomeni in kako ga povežemo z družbeno odgovornostjo pa v članku.

 

Ste že slišali za besedo prostovoljiti? Gre za glagol, ki je bil uradno razglašen 5. decembra 2012, ob mednarodnem dnevu prostovoljstva. Pomeni pa opravljati prostovoljsko delo. Bistveno je, da posameznik delo opravlja po svoji volji in zato ne pričakuje materialne koristi, torej plačila. Zakaj prostovoljiti? Preprosto zato, da pomagaš ljudem okoli sebe in s tem tudi sebe bogatiš .

Področja, kamor sega prostovoljsko delo, so različna, vseeno pa zahtevajo primerno usposobljenost in odgovornost.

Prostovoljstvo ima velik pomeni tudi z vidika družbene odgovornosti, saj je še kako pomembno za skupnost saj:

  • Ima pomen za prihodnost in razvoj, pripomore k razvijanju sistemov in napredku družbe,
  • Stoji ob strani posameznikom in skupinam, ki so izključeni iz družbe,
  • Pripomore k izboljšanju kakovosti življenja v družbi.

Poleg vsega tega je prostovoljstvo še veliko več.

Kaj pa korporativno prostovoljstvo – gre za doprinos podjetij širši družbi. Ste kdaj, kot podjetje, se odzvali na povabilo k donaciji ali sponzorstvu? Kaj pa pravite na to, da nekomu podarite svoj čas ali znanje? Gre za inovativne oblike »donacij«, ki v praksi pomenijo sodelovanje, kar ima močan vpliv na okolje v katerem ste – tako za vas, kot za tiste, ki so takšnega prostovoljstva potrebni. Naslednjič namesto nakazila povprašajte za kaj neka organizacija, skupnost potrebuje denar. Morda gre za obnovo prostorov, kar v praksi pomeni, da jim pomagate prepleskati. Morda gre za urejanje okolice in podobno. Seveda so nekatere donacije povsem na mestu, saj boste težko sešili 30 enakih trenerk....no, morda pa ;) 

Več o prostovoljstvu pa najdete na povezavi

 

Zapisala: Monika Golob
 
Fotografija iz naslovnice je nastala s pomočjo Canve
 
 
 
 
 
Tags :