fbpx

Q&A - 3 NA HITR: najbolj aktualna vprašanja ta trenutek

3 NA HITR` - računovodja Robert Dvoršek odgovarja na tri najbolj aktualna vprašanja ta trenutek. Preveri katera ;) 

 
 
 

Kako je z vračanjem korona pomoč oziroma pogoji?

Do vračanja določenih državnih pomoči (govorim o proti-koronskih paketih) pride, če ne izpolnjuješ pogojev. Najbolj pogosto je pri tem govora o vračilu mesečnega temeljnega dohodka za samostojne podjetnike, pa povračil za nadomestila za čakanje na delo; pa tudi delno povračilo nekritih fiksnih stroškov itd. Potrebno pa je presojati od primera do primera in od ukrepa do ukrepa – zato NI enotnega odgovora. Zelo poenostavljeno, je treba paziti, da so prihodki padli vsaj za 10% oziroma 20% - primerjalni leti 2019 in 2020. Pa potem še, da se je upoštevala delovno-pravna zakonodaja, da podjetja (d.o.o.) niso izplačevala dobička ali nagrad poslovodstvu itd.

Je pa Ministrstvo za finance pred kratkim (16.4.) objavilo nov oziroma dopolnjen pravilnik, ki dodaja še 2 možno ugodnejši obravnavi za podjetnike. Prva je, da se pri primerjavi upošteva tudi število zaposlenih in se tako ugotavlja sorazmerno glede na to. In drugo, da se upošteva vrednost (oz. sprememba) osnovnih sredstev. Tudi pri vsem tem je potrebna posamična obravnava.

Kako mi lahko knjiga (Z)NAJDI SE v podjetništvu konkretno pomaga pri poslu?

V knjigi je ogromno uporabnih informacij in znanja. Poleg samih osnov, ki bi jih moral poznati vsak podjetnik, da se lahko izogne neljubim napakam, pa ima knjiga eno prav posebno konkretno vrednost. V knjigi najdeš več kot 50 QR povezav, ki to knjigo naredijo interaktivno. Preko teh povezav lahko dostopaš do raznih pripomočkov, orodij, dodatnih informacij itd. Torej – je več kot zgolj knjiga. Je kar eno tako »delovno orodje«. Se želiš prepričati? Prelistaj jo brezplačno - tukaj

Kaj mora podjetnik vedeti o odpadni embalaži?

Za podjetnike obstajajo prav posebna pravila glede embalaže. Namreč, vsaka pravna oseba in samostojni podjetnik, ki daje embalažo na trg – mora poznati pravila in kaj mora glede tega urejati. Do sedaj je veljalo, da, do praga 15 ton dane embalaže letno na trg Slovenije, ni potrebno plačevati nadomestila – je bilo pa že zdaj potrebno poročati na ARSO. Poročanje je bilo precej enostavno, izpolnilo se je pristopnico v spletno aplikacijo nato pa izpolnilo kratek obrazec.

Po novem tega »obvoza« pri plačevanju ni več – in si bo moral vsak, ki da na trg embalažo (naj bo to plastika, karton, steklo, recikliran papir itd.) to tudi primerno urediti. Običajno to pomeni sklenitev pogodbe z izvajalcem – družbo za ravnanje z odpadno embalažo. S tem pa bo seveda za podjetnika nastal tudi določen strošek. Ocenjuje se da tudi do cca. 100€ za minimalne količine (lahko tudi nekaj gramov, kilogramov).

 
 
Omenjene teme si lahko preberete v knjigi (Z)NAJDI SE V PODJETNIŠTVU. Na povezavi, vam ponujamo dve poglavji BREZPLAČNO

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
Tags :