fbpx

Online podjetništvo

Online poslovanje je vse prej kot lažja pot. Seveda ima svoje prednosti, pa tudi nekaj slabosti. Z online poslovanjem se kaj hitro znajdemo na tujih trgih,  poznati moramo tujo zakonodajo, ter nasploh pravila igre na tem področju. Vendar s pravimi infomacijami je vsaka pot lažja!

 

Covid 19, epidemija, koronavirus – gotovo največkrat slišane besede v zadnjem letu. Ob prebiranju le-teh nas zagotovo spreleti val različnih misli. Za marsikaterega podjetnika, pa je to obdobje pomenilo prestop na nekaj novega, morda nekaj, kar se mu je zdelo nemogoče. Govorimo o Online podjetništvu. Zakaj? – Ker so se podjetniki morali znajti?

Pomembno pa je pogledati zadevo iz ekonomskega vidika. Vsakemu je jasno, da če gospodarstvo stoji, da ne glede na trud države z intervencijami in subvencijami, to ne more biti nič dobrega za podjetja in delovna mesta. Ljudje so ostali brez služb, kljub intervencijam države, so bili dohodki vseeno prenizki za golo preživetje. Pa so se odpravili, nekateri podjetniki so svoj posel prilagodili in začeli z online prodajo, spet drugi so se prvič spustili v podjetniške vode.

 

No, seveda pa ni covid situacija edina prelomnica, ki je podjetnike spodbudila k online poslovanju. Nekako smo kot družba začeli podcenjevati to, da so spremembe vedno hitrejše, svet se modernizira in oblikuje v še praktično nedavno znanstveno fantastiko. Družba se je zadnjih 10 letnih tako hitro spremenila, kot se je prej spreminjala v 50 ali 100 letih. In tako bo še naprej, verjetno bo to vplivalo na službe in poklice. Predvidevanja so, da kar 70-90% obstoječih poklicev v nekaj desetletjih sploh ne bo več. Tudi sama oblika dela se spreminja – in tako prehajamo pravzaprav v eno ero novih oblik dela oziroma ustvarjanja dohodkov. Seveda je k temu ogromen delež prispeval tudi internet, ki s svojo vseprisotnostjo na glavo obrača tudi vidike delovnega področja – npr. tradicionalna razmišljanja o tem kdaj, kje in kako se delo opravlja. Današnja tehnologija seveda omogoča način dela - kadarkoli, kjerkoli in z uporabo kolaborantovih orodij tudi vse-povezan način dela.

Online poslovanje je vse prej kot lažja pot. Seveda ima svoje prednosti, pa tudi nekaj slabosti. Z online poslovanjem se kaj hitro znajdemo na tujih trgih,  poznati moramo tujo zakonodajo, ter nasploh pravila in zakone, kar se tiče poslovanja znotraj Slovenije in EU, stroški uvedbe (spletna stran, tehnologija, zakup programov), varnost na internetu, zaupanje strank, odsotnost osebnega kontakta ter drugo. Uf, obseg poznavanja zakonodaje je kar obsežen. Toda, za vse, ki se odločijo za takšen model poslovanja, se odločijo na podlagi spodnjih kriterijev:

 

 

  • Nižji stroški poslovanja, stroški telefona, poslovnega prostora, skladišča, službenega avtomobila, poslovna kosila ipd. – res potrebujemo vse to?
  • Večja preglednost in kontrola poslovanja, vse je na računalniku, oziroma internetu, mailu,
  • Širok krog potencialnih kupcev, kot že omenjeno, morda se vam poslovanje razširi v tujino?
  • Prihranek časa, samoorganizacija je pomembna,
  • Možnost opravljanja storitev ob kateremkoli času,
  • Bistvena izboljšava možnosti planiranja in optimizacije procesov,
  • Večja preglednost nad dokumenti in s tem boljši nadzor nad poslovnimi procesi,
  • Boljši izkoristek virov podjetja,
  • Znižanje stroškov poslovanja,
  • Sprostitev človeških virov, ki se jih lahko razporedi na druge naloge in s tem poveča njihovo učinkovitost.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Avtor: Robert Dvoršek
Zapisala: Monika Golob
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Tags :