fbpx

TOP 3 nevarnosti online podjetništva

Za podjetnike začetnike, kakor tudi za tiste, ki so že dolgo na online parketu, je še posebej pomembno, da res dobro poznajo zakonodajo in predpise online podjetništva. Zlasti je pomembno, da so podatki in informacije ažurne, saj se predpisi spreminjajo zelo hitro. Preverite katere so glavne 3 nepravilnosti online podjetništva. 

 

 

Toliko slišanega, toliko že prebranega, pa se vseeno vsakodnevno soočamo s kršenjem zakonov, neupoštevanju pravil, neplačevanju (pravih) davkov, nepravilno izstavljen račun in vse druge zagate, ki lahko doletijo tudi vas, če se ukvarjate z online podjetništvom. 

 

1 DELO NA ČRNO

Poznate stavek: »Sedaj, ko mi prodaja preko spleta uspeva, razmišljam, da bi odprl s.p.«, joj, kako so stvari tukaj narobe. Velikokrat zasledimo takšne in podobne komentarje. In zopet poudarjamo - Prvi pogoj prodaje preko spleta je registrirna dejavnost. Registracija je preprosta, brez posebnosti, vendar obvezna, saj bo le tako vaše poslovanje zakonito. Pomeni, da morate registrirati neko obliko poslovnega subjekta, da ne delate na črno.

 

2 DAVKI

Poslovanje iz davčnega vidika obravnava zelo različno, glede na to: kaj, od kod in komu prodajate. Obstaja več vrst davkov – DDV, davek od dohodka oziroma dohodnina, tu so še carine, »davki« na nepremičnine – in tako dalje. En prav poseben davek je tudi prometni davek v tujini (povezava). Predvsem pri uporabi kakšnih storitev, naročnin ali programov ponudnikov iz tujine, je treba poskrbeti tudi za primerno identifikacijo za DDV (t.i. atipični zavezanec).

 

3 ATIPIČNI ALI REDNI ZAVEZANEC?

Če boste presegli prag 10.000 eur skupnega prometa končnim kupcem iz EU, se boste morali registrirati v posebno ureditev – t.i. sistem ISS (One Stop Shop). Še pred tem morate postati redni zavezanec za DDV, ni dovolj biti atipični. Najprej ste torej dolžni urediti identifikacijo za DDV pri FURS. Potem pa boste v Sloveniji najprej mesečni zavezanec za DDV, hkrati pa bo potrebno  obračunavati tudi DDV po tej posebni ureditvi (četrtletno).

Seveda je napak in nepravilnosti še ogromno, je pa tudi veliko lepih zgodb, uspešnih zgodb online podjetništva, ki so zgrajene ravno na dobrem poznavanju pravil igre

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
 
 
 
 
 
 
 
Avtor člankov: Robert Dvoršek 
Zapisala: Monika Golob
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :