fbpx

Bitcoin halving - pomemben dogodek za cryoto sceno (2)

OSS posebna unijska ureditev

Bitcoin Halving predstavlja pomemben dogodek oziroma prelomnico na kritposceni. O tem, kako halving vpliva na trgovce, rudarje in ostale smo malo pojasnili v spodnjem zapisu. Seveda pa tudi ne pozabite na crypto računovodstvo in davke – kar hitro se lahko zgodi, da morate izpolnjevati tudi kakšne obveznosti!

 

KAJ JE HALVING DOGODEK

Halving dogodek prinaša dramatično zmanjšanje tvorjenja novih Bitcoinov ter tudi razpolovi nagrado, ki jo »rudarji« prejmejo za ustvarjanje (preračunavanje) novih.

Razumeti je treba, da je trenutno (oziroma bolj natančno do letošnjega marca) v obtoku približno 19,65 milijonov bitcoinov, pri čemer je še približno 1,35 milijonov bitcoinov, ki naj bi bili izdani prek rudarskih nagrad. Torej je ponudba te kriptovalute zelo omejena. In njenega povečanja se ne da (kot se dogaja pri fiat oz. klasičnih valutah-denarnih sredstvih) enostavno natisniti.

Vse to je v kontekstu halvinga že v preteklosti vodilo v izjemne dvige cen kriptovalut. Po prvem halvingu leta 2012 je cena narasla za 100-krat, po drugem leta 2016 za 67-krat, in po tretjem leta 2020 za 23-krat. Ta trend se lahko nadaljuje tudi po prihajajočem halvingu leta 2024. Velike finančne institucije, kot sta Blackrock in Fidelity, vstopajo na trg, kar lahko še dodatno spodbudi rast cen.

Kot že omenjeno - Bitcoin Halving se zgodi, ko se nagrada za rudarjenje Bitcoinov razpolovi. Blockchain mreža potrebuje približno štiri leta, da odpre 210.000 novih blokov – standard, ki so ga postavili ustvarjalci blockchaina, da bi nenehno zmanjševali stopnjo, s katero se uvaja kriptovaluta. Tudi nagrada se torej spreminja - prvotna nagrada je bila namreč kar 50 bitcoinov (kar je seveda danes zares velika vrednost, takrat pa ne tako zelo).

Pretekli halving dogodko so se zgodili:

  • novembra 2012, ko se je nagrada zmanjšala na 25 bitcoinov,
  • julij 2016, ko se je zmanjšala na 12,5 bitcoinov,
  • maja 2020, ko se je zmanjšala na 6,25 bitcoinov.

Trenutni halving se pričakuje torej 20. aprila 2024, ko se bo nagrada na blok zmanjšala na 3,125 BTC. Velika nihanja v vrednosti, trgovanje in način izvajanja le-tega pa pomembno vpliva tudi na obravnavanje iz vidika davkov (in računovodstva, če to počnete kot podjetje).

PRAVILA 

Trenutni halving se pričakuje torej 20. aprila 2024, ko se bo nagrada na blok zmanjšala na 3,125 BTC. Velika nihanja v vrednosti, trgovanje in način izvajanja le-tega pa pomembno vpliva tudi na obravnavanje iz vidika davkov (in računovodstva, če to počnete kot podjetje).

Če se torej ukvarjate s trgovanjem, vlaganjem v kriptovalute ali pa rudarjenjem, vam lahko pomagamo preveriti, ali imate kakšne obveznosti iz vidika obdavčitve in prijave dejavnosti. Smo namreč eno redkih Crypto računovodstev v Sloveniji.

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec

 

Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA

Tags :