fbpx

Delež zasebnih stroškov s.p

Podjetniki vsaj na začetku, pa tudi kasneje, pogosto posel opravljajo kar od doma, v garaži ali pa v urejeni pisarni za ta namen. Včasih niti ni nujno, da ima ta oseba v lasti kakšno nepremičnino, ampak pač dela od doma, tudi če je to najemniško stanovanje.

 

Katere zasebne stroške lahko uveljavi podjetnik

Pri tem pa lahko samostojni podjetniki uveljavljajo tudi nekaj od teh »zasebnih« stroškov, če se sredstva in torej stroški, ki nastajajo z njimi, uporabljajo v poslovne namene. 
Konkretno to pomeni, da lahko podjetnik, za v določenem odstotku v svoje stroške vključi tudi npr. stroške elektrike, interneta, tudi ogrevanja itd. Treba pa je ta odstotek primerno zastaviti, da ni previsok in se torej ne prikazuje preveč stroškov. 

Na kakšen način uveljavljati stroške

Za to, da lahko uveljavljaš te stroške se pripravi poseben sklep, v katerem se opredeli za koriščenje katerega sredstva gre in katere konkretno stroške se uveljavlja kot poslovni strošek. Pri tem se določi tudi nek ključ oziroma razdelilnik. Pogosto je to po kvadraturi (npr. če pisarna predstavlja 15% kvadrature celotnega stanovanja), je tako delež poslovnih stroškov v teh sicer zasebnih – 15%. 
 
Lahko se tudi za različne vrste stroškov uporabi različne ključe. Recimo, da se odločiš, da je sicer 15% kvadrature primerno za ogrevanje, da pa se internet uporablja bistveno več za poslovne namene – lahko pri slednjem izbereš drug, višji delež za poslovne namene. 
 
Kakšne točno ključe izbrati je odvisno od več zadev – vrste dejavnosti, kakšna sredstva se pri tem uporabljajo, v kakšnem obsegu se uporablja itd. Običajno je pri tem dobro, da se ne pretirava, saj bi lahko to pomenilo davčno nepriznane stroške in tako premalo plačanega morebitnega davka. 
 

Kaj pa normiranci in zasebni stroški

Takšno koriščenje stroškov je seveda smiselno zgolj za podjetnike, ki so obdavčeni po dejanskih prihodkih in dejanskih stroških, kajti pri normirancih tak sklep ne spremeni ničesar, saj so tam stroški priznani v višini 80% od vseh prihodkov in se tega ne da povečevati ali zmanjševati. 
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 17 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.

 
Vir slike iz naslovnice: Maxpixels.net

 

Tags :