fbpx

Pozor pri izdanih računih

V zakonodaji je prišlo do določenih sprememb pri izdajanju računov – gre namreč za prepoved uporabe računalniških programov, ki omogočajo naknadno brisanje ali popravljanje računa, ko je le ta enkrat izdan.

Brisanje računov prepovedano

To pomeni, da vsi, ki poslujejo z gotovino – in hkrati uporabljajo za izdajanje računov računalniški program – pozor! Obstoječo programsko opremo je potrebno nadgraditi oziroma zagotoviti primerno. Sedaj seveda tudi tako, da omogoča davčno potrjevanje računov. 

Izdan  račun, ki bi ga zaradi upravičenega razloga želeli spremeniti bo torej moral biti pravilno evidentiran  – torej z dobropisom oz. dokumentom storno/vračilo…

Da poudarimo, koga to zadeva:

Trgovce, gostince in ostale ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino – torej, da kupci plačajo račun z gotovino – in račune izdajajo s pomočjo RAČUNALNIŠKEGA PROGRAMA in z DAVČNIM POTRJEVANJEM RAČUNOV.
To pomeni tudi vsa podjetja, ki za izdan račun prejmejo gotovino (od 1.7.2013 dalje). Torej, tudi če ste neko storitveno podjetje in vam stranke (ne glede na to ali so fizična ali podjetje) plačajo z gotovino… vendar zopet – samo če račune izdate z računalniškim programom!

Do konca leta 2017 je sicer možna še uporaba vezane knjige račune, te račune pa je potrebno potem tudi davčno potrjevati.

Koga določila ne zadevajo:

-    Vse ki račune izdajajo na fizične blagajne (torej tiste starejše – ali pa ne… ki niso računalniki,…)
-    Vse ki račune izdajajo na roke (s paragonskimi blokci)

Davčna bo upoštevanje teh navodil kontrolirala na različne načine – od inšpekcijskih pregledov na terenu, do pomoči »ljudstva«, ki z zbiranjem računov celo tekmuje v nagradni igri, hkrati na FURS pošljejo tudi fotografije nepravilnih računov...

Temu bo sledil nadzor, kjer bo potrebno na FURS poslati posebne dokumente, katerih pripravo mora prav tako omogočati vaš program za izdajanje računov. Teh dokumentov vam torej ne bo pripravil računovodski servis iz svojih evidenc in programov, temveč se to nahaja načeloma nahaja v vašem programu.

Poudariti je potrebno tudi, da so predvidene kazni, v primeru nepravilnosti, izjemno visoke. Za posameznika od 3.000-10.000 EUR, za s.p.-je 25.000-70.000 EUR, za pravne osebe pa od 50.000-250.000 EUR. Globe za odgovorne osebe znašajo od 1.500-10.000 EUR.

 


Avtor: Robert Dvoršek, dipl. ekon. (UN)

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 10 let dela v računovodstvu, 8 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.
Tags :