fbpx

Konec Epidemija - kako je z ukrepi?

Epidemija je s petkom, 15.5.2020 preklicana. S tem se je tudi razjasnilo, kako dolgo bodo trajali ukrepi, ki jih je vlada uredila s proti kriznimi zakoni. Gospodarstvo si lahko tudi oddahne, kajti večino dejavnosti bo sedaj zopet možno opravljati, razen določenih omejitev.

 

 

 

Veljavnost ukrepov do 31.5.2020

Večina ukrepov tako velja do 31.5.2020 in se torej ne podaljšaj. To pomeni z razglasitvijo konca epidemije na dan 15.5., ugodnosti in pomoč za posameznike in podjetja veljajo še do 31.5.2020. 

Veljavnost obdobja je namreč že z zakonom predvidena v osnovi do konec maja, razen če se epidemija še nebi preklicala – pa se je. 

Ukrepi, ki veljajo do konca maja

Podjetniki so torej za celoten mesec maj še upravičeni do osnovnih ukrepov:
- Oprostitve plačila prispevkov,  
- Izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, 
- Povračilu izplačanih nadomestil plač za delavce na čakanju,
- Obvezni krizni dodatek in delna oprostitev plačila prispevkov pri plači. 
 

Kaj se še obeta

Od junija dalje pa torej dosedanjih finančnih ukrepi in državne pomoči ne bo več. Veljajo pa še vedno določeni zdravstveni ukrepi in omejitve. Slednje določa že sicer veljaven Zakon o nalezljivih boleznih, po katerem ukrepe sprejme vlada s sklepom. 
V pripravi je sicer še tretji sveženj protikriznih zakonov, ki pa bodo bolj usmerjeni v soočanje z gospodarskimi posledicami. O novostih bomo seveda tudi v prihodnosti pisali.
 

Spremljajte nas, saj bomo še naprej objavljali sprotne točne informacije

 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Tim Mossholder on Unsplash
Tags :