fbpx

Podjetništvo-kje začeti

Veliko se govori o podjetništvu, Startup-ih, poslovnih priložnostih, poslovnih idejah… Vse lepo in prav - vendar, kako pa je zares gre vse to?

 

 

 

Podjetništvo je izziv

Vsekakor je odločitev za podjetniško pot korak v smer reševanja izzivov. Že v osnovi naj bi s podjetništvom dosegli rešitev nekega problema, to uspeli pripeljati na trg in nato tudi finančno vnovčiti.

Rešitev nekega problema je potrebno tudi finančno vnovčiti

Kjer so problemi, so (največkrat) tudi rešitve. Že samo to je izziv. Rešitev slednjega pa še niti približno ni dovolj v smislu uspešnega podjetništva. Naslednji izziv je tržni -  kako zadevo prodati - Rešitev nekega problema je potrebno tudi finananlno vnovčiti… ali obstajajo trg in kupci, ali bomo lahko rešitev prodali - zopet velik izziv. Poleg prodaje pa je tu še finančni vidik… Ali bo poslovanje donosno, ali se bodo pokrili stroški, bo kaj zaslužka, bo podjetje ustvarjalo dobiček? Zopet izziv.

Izzivov je seveda še polno - poslovni procesi, tehnologija, organizacija; kadrovska vprašanja oz. vprašanje podjetniške ekipe; pravni vidiki; kako vse to tudi optimizirati…

Kako se torej lotiti?

Na voljo je ogromno nasvetov, člankov, knjig, teorije o tem, kako začeti s podjetništvom.

 

 Želimo bolj fleksibilno delo?

Vsekakor je poslovni načrt nekaj, kar bo v osnovi preverilo našo podjetniško idejo. Začeti vlagati (čas in denar) ali se celo odreči redni zaposlitvi za nekaj, kar nismo niti preverili in temeljito premislili, ali bi lahko zaživelo (vsaj na papirju), vsekakor ni priporočljivo. 

Poleg tega - ali celo pred tem - pa se moramo vprašati: kaj pravzaprav želimo podjetništva? Želimo uresničiti idejo? Želimo bolj fleksibilno delo? Želimo finančno uspeti? Želimi "iti na svoje", da ne bo treba poslušati šefov? Ne glede na razlog, oz. cilj, ki ga želimo doseči - ne bo "poceni", tega se moramo zavedati! Podjetništvo ni enostavna stvar, sploh pa ni bljižnica do boljšega počutja. Kot že rečeno - podjetništvo je predvsem velik izziv! 

 

 

Če pa smo že zares dobro premislili in preračunali, pa nekaj pragmatičnih nasvetov:

  • Če smo v službi - razmislimo o opciji, da bi začeli s poslom v obliki popoldanske dejavnosti. Toliko, da preverimo ali funkcionira in ali prinaša zaslužek.
  • Mreženje in poslovni stiki - veliko poslov se lahko precej enostavneje razvije, če se povežemo s pravimi ljudmi in poslovnimi partnerji. V današnjem času velja tudi pomisliti na spletno mreženje in povezovanje. Obstaja veliko socialnih in poslovnih omrežij - izkoristimo možnosti, ki nam jih ponuja.
  • Dobri svetovalci in zaupniki - v poslu obstaja veliko rešitev in "know-how"-ov, zato ni potrebno za vsak vidik poslovanja izumljati tople vode. Dober nasvet nam lahko prihrani ogromno denarja, časa in energije. Oseba, s katero boste delili večino zadev v zvezi s svojim poslovanjem je računovodja. Slednji imajo hkrati veliko izkušenj in vpogleda v različne poslovne rešitve, saj sodelujejo z mnogimi podjetji. 
  • Vajeti financ imejmo ves čas trdno v rokah... Če finančna situacija ne bo ugodna, na dolgi rok poslovanje sploh ne bo mogoče. Začne se z malim - torej od začetka poslovanja je potrebno dobro spremljati finančno sliko. Pri tem nam lahko zelo pomaga, da so evidence usklajene tudi z računovodstvom (več v spodnjem prispevku). 
  • Subvencije, spodbude in razpisi - država in druge institucije ponujajo različne možnosti za sofinanciranje in pomoč podjetniški inciativi - od spodbud za zaposlovanje, garancije za pridobivanje bančnih posojil, direktne subvencije za določene vrste dejavnosti itd. 

 

Ena od zadev, na katero bomo torej morali biti zelo pozorni bo vsekakor izbira pravega računovodstva. Zato vas vabimo, da si ogledate članek kako izbrati pravo računovodstvo. Na spodnji povezavi boste prejeli gratis dostop do razširjene vsebine članka! 

Prave informacije za vas

Na izjemno pomembno temo lahko dobite dodatne informacije in si pridobite celovit vpogled v to, kaj upoštevati pri izbiri računovodstva... 
Verodostojno in razumljivo - predvsem pa - gratis! 
 

 

Tags :