fbpx

Nakupi podjetij in minimalni kapital

V preteklosti je bilo precej enostavno priti do lastnega podjetja v obliki d.o.o. preko ponudnikov "prodaje" podjetij. Pri tem je šlo za celo branžo inovativnih podjetnikov, ki so za nekaj sto € uredili ustanovitev in prepis podjetja na kupca. 
 
Posameznik je lahko brez 7.500 € sredstev (minimalno potrebnih za ustanovitev d.o.o.) v nekaj dneh (ali celo urah), postal lastnik novega podjetja ali pa podjetja, ki so ga ti ponudniki že imeli "na zalogi".
Kako je bilo to možno? Ob ustanovitvi se je položilo 7.500 € na prehodni račun in takoj, ko je bilo podjetje vpisano v poslovni register, se je denar prenakazal nazaj kot posojilo lastnikom oz. direktorjem. Računovodsko gledano, se ob tem ni zgodilo nič nezakonitega, če upoštevamo, da so posojila sklenjena med povezanimi osebami, pa še ta dikcija se je vmes omilila. 
 

 

Ali lahko podjetje kupim na trgu?

 
Z letom 2015 pa se je to spremenilo. Sprememba ZGD (Zakon o gospodarskih družbah) je namreč uvedla določilo, da podjetje ne sme dajati posojil lastnikom, poslovodjem ali družinskim članom, če to pomeni zmanjšanje premoženja podjetja pod višino osnovnega kapitala
Vsak računovodja vam bo povedal: če podjetje nima sredstev v obliki denarja, zalog materiala ali blaga, osnovnih sredstev (premičnih, nepremičnih, opreme, stavb…), v višini določenega osnovnega kapitala (običajno 7.500 €), potem lastnik ali direktor tega denarja ne more uporabiti za posojilo samemu sebi. 
 
Pri podjetnikih pa se še vedno pojavljajo vprašanja:
 
•         Kako lahko uporabim vložena sredstva?
•         Ali lahko kupim podjetje od ponudnikov »za 300 €«? 
•         Kakšne so alternative denarnemu vložku 7.500 €? 
 
 
Na spodnji povezavi boste prejeli gratis dostop do razširjene vsebine članka! 
 

Prave informacije za vas

Na to temo lahko pridobite še dodatne informacije, saj je bil to samo uvod v podrobnejšo obravnavo tematike... 
Verodostojno in razumljivo - predvsem pa - gratis! 
 
 

AVTOR: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 12 let dela v računovodstvu, 10 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.