fbpx

Pasti začetkov poslovanja in podjetništva

Pomembnosti podjetništva ni moč oporekati. Pogosto pa se v hvalnicah manj izpostavi tisti del, ki govori o tem, da prinaša mnogo nevarnosti. V svoji definiciji je namreč tvegano. To pa ni zgolj teorija – začeti s poslom, odpreti podjetje, iti na svoje – vse to so konkretne odločitve katerih posledice se še kako čutijo v nadaljnjem življenju. 

 
 

Pri tem je največja težava vsekakor nevednost, tista najbolj prikrita – ko začneš ne veš, česa vsega še ne veš. Na tem mestu priporočamo, da se primerno informirate - webinar: Enostavno in pravilno začeti posel bo vsekakor korak v pravo smer.

Poslovne ideje in inovativnost v kombinaciji s podjetništvom so super. Verjetno eden glavnih gonilnikov človeškega razvoja, pomemben dejavnik gospodarske rasti in nezanemarljiv zaposlovalec.
 
 
Imeti vizijo, planirati, se lotiti priprav, organizacije in koordinacije, nabaviti opremo, začeti pripravljati prostore (kako noro dober je občutek, ko začneš beliti stene novega začetka), uskladiti par zadev in hop – že se izda prvi račun, denar priteka, posel pa gre strmo navzgor!

In potem svizec zavije čokolado v folijo…

Realnost je precej manj sanjska, bolj surova in bistveno bolj komplicirana. To ne pomeni, da ni vznemirljivo in lepo – je! Občutek je še vedno dober, vendar je običajno bistveno težje, naporno in manj tekoče. S tem v mislih se je potrebno lotiti in pri planiranju vračunati tako v finančne kalkulacije kot v časovnico priprav. In s tem smo že obdelali.

1. Pastrazhajanje med pričakovanji in realnostjo

Bodite torej pripravljeni in pri planiranju vseh potrebnih opravil ter koliko časa potrebujete, računajte na komplikacije, zastoje in potrebno rezervo. Idealno brezhiben scenarij se redko uresniči. Pogosteje se podjetniki spomnijo na Murphya: »Če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo.«  

Drugi del se nanaša na finančno plat – pogosto se tudi to podcenjuje. Če razmišljamo, da bo potrebno opraviti še marsikaj, česar se v trenutki ideje in planiranja ne zavedamo, bo to verjetno pomenilo tudi višje stroške oziroma investicijo. Bolje bo, če vam na koncu nekaj denarja ostane, kot da ga prehitro zmanjka.

 

2. Past – Regulacija in birokracija

Pogosto je za prej omenjene komplikacije »krivo« to, da v poslu veljajo določena pravila – običajno v obliki zakonodaje oziroma pravil postavljenih s strani države in njenih organov.

Že sam začetek poslovanja je neločljivo povezan z registracijo oziroma odprtjem določene pravno-formalne oblike (s.p., d.o.o., popldanski s.p., ODP…). Ob tem je potrebno opredeliti ustrezne dejavnosti in ta odločitev za seboj potegne to, katera pravila bo potrebno upoštevati. Od posebne zakonodaje (npr. zakon o trgovini), do regulacije in potrebnih licenc za določene dejavnosti (primer nepremičninski agent), kolektivnih pogodb, obveznih evidenc itd.

Potem so tu še razna dovoljenja – obratovalni čas, okoljska dovoljenja, priglasitve, soglasja, standardi idr. Kot rečeno – največ je odvisno od dejavnosti, ki se bo izvajala. Pri tem je potrebno omeniti tudi možne obiske inšpekcijskih služb iz različnih področij (davčna, delovna, sanitarna…), ki podjetnike zelo rade obiščejo ob začetku poslovanja.

3. Past – potrebna začetna sredstva

Pri tem ne gre zgolj za začetno investicijo v vzpostavitev podjetja, nabave opreme, ureditve prostorov itd. Morda bo potrebno plačati še stroške notarja, odvetnika; varščino za prostore, varščino za banko (npr. ob izdaji kreditne kartice). Potem so tu stroški oglaševanja, postavitve spletne strani, logotipa, vizitk.

Daleč najbolj pa se običajno podcenjuje potrebna obratna sredstva v prvih nekaj mescih ali letih. To bo pomenilo začetne stroške dela (plače in prispevke je potrebno plačati, če se kaj proda, ali ne), pokrivanje obratovalnih stroškov, nepredvidenih stroškov in investicij. Nabava zaloge – dokler je ne prodate, bo dobršen del denarja lahko mirno sedel na policah vašega skladišča.

Nujno je računati tudi na zamike plačila – pogosto namreč ne dobite vsega plačano tako ob prodaji blaga oziroma izvedbi  storitve – plačilni roki vaših kupcev so lahko tudi 30, 60 dni. Vmes je potrebno marsikaj pokriti.

 

4. Past – prevare in nekorektno poslovanje

Ko v podjetništvu srečamo kakšne »stare mačke« imajo običajno skupno to, da so doživeli marsikaj – pogosto prebrodili tudi kakšno prevaro in to, da jih je nekdo zafrknil.

Tudi najbolj previdni se temu težko izognejo, sploh na začetku, ko je običajno vsega preveč. Tako je potrebno zares paziti s kom sodelovati in ne verjeti vsakemu, ki ima navit jezik. Hkrati pa paziti, da ne pretiravate – kajti 100% sigurnosti ni – še enkrat – tveganje je vkomponirano v samo definicijo podjetništva.

Na našem trgu je ena najpogostejših oblik nekorektnega poslovanja plačilna nedisciplina. Temu je potrebno nameniti dovolj pozornosti in biti pazljiv ter poskrbeti za pravočasno ukrepanje.

 

5. Past – partnerstva

Na začetku, ko je vizija se pogosto zdi vse super. Vendar kadar se posla podjetnik ne loteva sam, temveč v partnerstvu – je potrebno še posebej paziti. Biznis je biznis. Ni redko, da se najboljša prijateljstva razdrejo ali pa sorodstveni odnosi zakomplicirajo. Dobro pretehtajte preden se odločite; če greste v takšno sodelovanje pa potem še toliko bolj v naprej predvidite možne scenarije in kako kako boste v teh primerih postopali. Pri slednjem imejte v mislih tudi možnosti razdrtja partnerstva – naj bo tudi to že od začetka jasno.

 

5. Past – Kadrovske zadeve in delovno pravo

Če boste zaposlovali, morate pri tem upoštevati zakone, pravila in dolžnosti, ki jih imate kot delodajalec. Odnose je potrebno imeti pogodbeno urejene, upoštevati je treba pogoje, zakon o delovnih razmerjih, kolektivno pogodbo za vaše dejavnosti. Potrebno bo voditi evidence, izplačevati plače in vse pripadajoče zadeve (malice, prevozi, regresi, odpravnine…).

Poleg tega je pomemben tudi fluktuacije kadra. Zaposleni s seboj odnesejo tudi znanje, izkušnje, v njih ste vložili svoj čas, jih uvajali itd.

 

6. Past – področje davkov in prispevkov

Ko boste verjetno izpolnili pogoje za obveznost plačevanja kakšnih prispevkov (kot sp, kot »popoldanc«…). Pomembna bo tudi izbira načina obdavčitve (npr. normiranci). Če boste poslovali s tujino je potrebno upoštevati tudi pravila, glede pridobitve statusa t.i. atipičnega davčnega zavezanca. Če pa boste presegli prag 50.000€ obdavčljivega primeta v 12 mesecih, pa boste postali tudi zavezanec za DDV. Pri tem dobro premislite ali boste vse potrebne zadeve vodili sami, ali pa se je smiselno za to povezati z računovodskim servisom. Kako izbrati računovodstvo – o tem smo pisali v prispevku 7 vprašanj, ki si jih morate postaviti računovodji pred izbiro.

 

7. Past – vse je v glavi

Se spomnite tistega reka: »Pametni pišejo«? Ne glede na velikost podjetja oziroma posla, imeti vse v glavi je lahko problem. Vsa opravila, vsi roki, vsi postopki – koliko časa oziroma koliko informacij ste zmožni 100% pomniti?

Poleg osnovnih organizacijskih orodij kot je koledar, planer, beležke – je treba na posel gledati kot celosten sistem. Celota je sicer potem sestavljena iz nekih področij in množice področij. Ko obseg in zahtevnost poslovnega koncepta raste, se je zadeve potrebno lotiti sistematično. Tudi iz vidika produktivnosti in optimizacije je smiselno zadeve zapisati in jih oceniti ter nato konstantno izboljševati.

Še en vidik pa je – če ste sami ali pa imate še nekaj zaposlenih – ali sistem deluje brez vas? Boste želeli kdaj na dopust? Kaj če se vam kaj zgodi, zbolite, se poškodujete? Bo šlo brez vas – bodo naročila izpeljana, pogodbene obveze izvedene?

 

Seveda, pasti podjetništva je še ogromno. Dodali bi lahko seveda še vidike trženja in prodaje, varovanja osebnih podatkov, pravna vprašanja, odgovornosti, financiranja, hitre rasto in ozkih grl itd. Pravzaprav ima vsaka dejavnost svoje vidike in specifike ter vsako okolje in tudi čas veliko posebnosti.

Pomembno pa je, da se zavedamo tveganj in njihove negativne posledice skušami minimizirati.  V veliko pomoč so vam pri tem lahko svetovalci in tudi kolegi ali drugi izkušani podjetniki..

Vsak podjetnik potrebuje za uspešno poslovanje osnovna znanja, zato vas vabimo, da se udeležite kakšnega od naših webinarjev. Za zahtevnejša vprašanja in presojanje, pa je na voljo tudi strokovno svetovanje.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.

S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
Tags :