fbpx

Nov veter investicij v Sloveniji za mala podjetja

Slovenski podjetniki, ki uspešno poslujejo, bodo v primeru želje po spremembi ali razvoju lahko potegovali za nova sredstva. V slovenski poslovni prostor ob podpori EU prihajata dva nova igalca - naložbena sklada, namenjena malim in srednjim podjetjem. 

 

 
 

Področje investicij je v Sloveniji relativno nerazvito. Pred več kot desetletjem se je sicer veliko govorilo o klubih poslovnih angelov, ki pa so svoje aktivnosti precej okrnili v času zadnje recesije. Tako ali tako pa bi težko rekli, da je bila ta dejavnost kraj pravzaprav v razcvetu. Dejstvo je, da je večina malih podjetij in podjetnikov, ko govorimo o pridobivanju investicij, prepuščena samim sebi. 

Do neke mere to še gre, ko podjetje napreduje in preraste "mikro" okvirje, se še najde kakšen sorodnik, ki posodi ali vloži kakih 10.000€, ali pa kakšna banka, ki po mnogokratnih zavarovanjih in zastavah, le odobri tisti kredit v višini nekaj deset ali sto tisoč eurov. Še ena opcijo je predstavljal Slovenski podjetniški sklad s svojimi spodbudami. To pa je tudi bolj kot ne steklen strop, ki ga je veliki večini podjetnikov težko prebiti. 

Od tu dalje pa je v Sloveniji zevala velika investicijska luknja - enostavno ga ni bilo junaka, ki bi se perspektivnemu podjetju pridružilo s konkretno vsoto (recimo nekaj milijonov). To ne pomeni, da v Sloveniji ni bilo večjih investicij - seveda so bile - tudi več deset, sto-milijonske - ampak to so potem že zgodbe za bolj spolirane parkete in irelevantne za mala podjetja. Obstaja seveda tudi nekaj izjem, še največ v IT sektorju - kljub temu pa so tista mala podjetja, ki so se dobro razvila in zrasla, to dosegla skozi daljše obdobje in pretežno z dolžniškimi viri financiranja. 

Tako so na mesto bolj kot ne retorična vprašanja - kaj lahko podjetnik naredi, če si želi razvoja ali spremembe - pridobiti večjo investicijo, ali pa morda prodati delež ali celotno podjetje?

Kaj prinašajo novi investicijski skladi?

Potem pa je leta 2018 v svoji želji po dodatni oživitvi evropskega gospodarstva, predsednik Evropske komisije predstavil svojo vizijo spodbud za gospodarstvo t.i. "Junkarjev denar". Del teh sredstev sta uspešno pridobila tudi dva slovenska zasebna naložbena sklada - Sklad Alfi PE, pod okriljem KF Finance in drugi, ki bo deloval pod okriljem KD Skladov. Poleg evropskih sredstev se v sklade steka tudi denar zasebnih in institucionalnih vlagateljev - nekaj precej odmevnih in zanimivih.

Prvi od teh skladov (Alfi PE) je tudi nedavno uradno zaživel in že začenja s sklepanjem prvih poslov. Tako je npr. v juliju že kupil večinski delež v mengeškem podjetju Trivial Antene, ki se ukvarja z izdelovanjem anten. 

Torej - prihaja nekaj, kar bo okrepilo slovensko malo gospodarstvo. Kot je na finančni konferenci maja napovedal Tone Pekolj, vodja sklada Alfi PE: »Na slovenskem trgu je praznina med dvema in desetimi milijoni evrov financiranja, ki je nihče resno ne jemlje. To praznino mislimo mi zapreti«.

Namen sklada ALFI Sklada bo nakup večinskih deležev v podjetjih, med tem ko bodo KD Skladi podjetnike podpirali z nakupom večinskih deležev. Njihov namen je podjetnika, ki je bil do zdaj uspešen, podpreti z dodatnim kapitalom. V določenih primerih se bodo lahko odločali tudi za nakup podjetja v celoti. 

Zakaj bi vložili v podjetje?

Osnovna logika tovrstnih zunanjih vlagateljev je drugačna ustanoviteljev ali strateških partnerjev. Tako podjetniki kot strateški partnerji vlagajo z namenom dolgoročnega razvoja posla podjetja. Torej namenijo vložek, ki jim poleg nekaj finančne koristi (izplačilo dobičkov) prinaša tudi druge koristi - npr. podjetniško ustvarjanje ali pa dostop do določenih znanj, surovin itd. 

Po drugi strani - zunanji investitorji vlagajo zato, da čim bolje oplemenitijo svoja sredstva. To običajno pomeni tudi izstop oziroma prodajo svojih deležev po določenem času - navadno po kake 5-7 letih. Ob tem jim je cilj seveda prodati po bistveno višji ceni, kot so delež kupili.

 

Kako priti do tam?

Za začetek mora vsak podjetnik dobro razjasniti, kaj sploh želi doseči z vsem skupaj (s svojim poslom). Je to samozaposlenost, varno jadranje? Poslovanje, kot do sedaj? Morda pa je to konkreten razvoj posla?  Če si želi razvoj in rasti s pomočjo zunanjih investicij, mora seveda tudi začeti določene priprave

Prva faza bo vsekakor dodatna ureditev poslovanja, sistematizacija in tudi dober pregled nad tem "kje smo" in "kam gremo". In to ne zgolj v smislu filozofiranja o poslovnih načrtih, temveč na podatkih in kvalitetnih ocenah temelječi pregled poslovanja danes in jutri. To pomeni tudi vzpostavitev ključnih kazalnikov poslovanja. Vse to bo potrebno tudi spraviti v pregledno obliko in pripravljeno tako, da pritegne potencialne investitorje. 

Zelo pomembno vprašanje za podjetnika bo - kako ločljivo je podjetje od mene - podjetnika. Kadar celoten poslovni model sloni na podjetniku osebno - njegovem specialnem znanju, talentu in know-how-u, ki je neločljiv od njega - je lahko to precejšnja prepreka za investitorje. Slednji si običajno želijo poslovni model, ki funkcionira čim bolj avtonomno in robustno ter ni odvisen zgolj enega ali nekaj posameznikov.

Ste pripravljeni, da začnete?

Agencija Znajdi se d.o.o. svojim strankam nudi celostno podporo - tudi pri vzpostavitvi sistemov, tranzicije poslovnega modela "iz glave" v bolj primerno obliko, vzpostavitve ključnih finančnih in poslovnih kazalnikov itd. Povprašajte nas za svetovalni termin.

Zakaj ZDAJ in zakaj z nami:

  • Danes morate začeti razmišljati in planirati, kaj bo v prihodnje z vami in vašim podjetje,
  • Pri tem vam ni treba vsega narediti sami - pridobite si kvalitetno podporo,
  • Smo svetovalno in računovodsko podjetje z več kot 13 let delovanja,
  • Imamo celoten "know-how" kako začeti s pripravami za tovrstne projekte,
  • Prvo srečanje, kjer se pomenimo o tem, kako začeti - je brezplačno, pokličite na GSM 041 671 134 ali se naročite na svetovalni termin.

 

Avtor: Robert Dvoršek

Naslovna slika: MaxPixel.net

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
Tags :