fbpx

Mala podjetja po Brexitu

Izstop Velike Britanije iz EU bo prineslo nekaj komplikacij tudi za mala in srednja podjetja. V sodobnem načinu poslovanja se namreč že težko izognemo mednarodnem poslovanju vsaj v neki obliki. Pomembno je pravočasno informiranje in pripravljenost, tako, da se, ne glede na končni izid, ublaži neizbežne negativne posledice te velike ločitve. 

 

Moderno poslovanje pomeni tudi učinkovito izvajanje poslovnih procesov, uporabo najboljših metod, znanj in orodij. Ker je danes ogromno poslovanja digitaliziranega, to pomeni tudi prosto pot za uporabo rešitev tujih ponudnikov, pravna razmerja z tujimi partnerji, davčne sheme povezane s tujimi zavezanci itd.

Poenostavljeno – če vaše poslovanje ni bilo zastavljeno v devetdesetih in se vmes niste nič posodabljali ter hkrati poslujete striktno v lokalnem okolju ter odštevate do penzije, potem je za vas to pomembno.

Če z Britanci ne poslujete direktno, boste verjetno vseeno čutili posledice, kajti bržkone kakšen vaš poslovni partner posluje z njimi. Na vas bo vplivalo v smislu ozkih grl pri poslovanju, komplikacij pri dobavah, začasnem kaosu, možnih nepravilnostih, dezinformacijah, možne likvidnostne težave itd.

V nadaljevanju dajemo nekaj konkretnih primerov kaj se lahko zgodi. Še posebej pa opisujemo tudi situacije za tiste, ki poslujete direktno z Otokom.

Konkreten primer št.1:

Kupec vaših storitev določen delež poslov opravi z Veliko Britanijo (na primer uvaža izdelke). Zaradi Brexita jih pri dobavi izdelkov doletijo težave z zamudami. Po nekaterih ocenah bi lahko takšne zamude bile tudi nekaj mesečne – to pa ni več nedolžno. Da se temu izognejo, morajo v naprej (pred Brexitom) naročiti nekajkratno zalogo, slednje morajo tudi v naprej plačati, kar pomeni večjo vezavo denarnih sredstev na to zalogo ter posledično manj likvidnih sredstev. Če želijo to premostiti, morajo podaljšati plačilne roke svojim dobaviteljev (vam), ali pa pridobiti kredite pri bankah. Slednje tudi pomeni višje stroške, kajti kot veste, vsak posojen denar s strani banke, se odplača s precejšnjim pribitkom (stroški obdelave, odobritve, obresti, zavarovanja).
Poleg dodatnih stroškov financiranja, lahko to pomeni tudi višje stroške skladiščenja, logistike… torej manj denarja za druge zadeve – tudi za vas.

Konkreten primer št.2:

Vaš poslovni partner sodeluje na EU razpisu, katerega član je tudi partnerska organizacija je tudi ustanova iz Velike Britanije. Ob dnevu Brexita ob 00:00 uri v Veliki Britaniji preneha veljati vsa primarna in sekundarna zakonodaja Unije ter tudi medsebojni sporazumi temelječi na EU zakonodaji, pravilih financiranja in razpisih. Sofinanciranje razpisov za tuje partnerje iz VB se zamrzne, oni zaustavijo svoje aktivnosti, vaš poslovni partner pa se znajde v temi. V iskanju rešitev, se bolj posveti tistemu področju, kot pa vam.

To je le nekaj primerov, ko vaše poslovanje ni direktno vezano na Otok, pa se vas določene posledice vseeno lahko dotaknejo. Če ste torej mislili, da ste glede brexita na varnem, pomislite še enkrat.

Če z Britanci poslujete direktno, pa je res bolje, da se temeljito pripravite. Ne glede na obliko izstopa, lahko pričakujete komplikacije. Najbolj črni scenariji pa predvidevajo kar precejšnje zastoje in nekaj tedensko ali celo mesečno upočasnitev poslovanja, blagovnih tokov, višje stroške, morebitne carine, davke itd. To bo za vas pomenilo tako večje logistične izzive, kot tudi višje stroške.

Precej zadev se bo spremenilo in zakompliciralo:

 • Uvoz in izvoz blaga in storitev (dosedanji prost pretok bo postal predmet carinskih postopkov, drugačni bodo pogoji, potrebno bo izpolnjevati več formularjev, izpolnjevanje naročil bodo počasnejše),
 • Omejitve in prepovedi (za določene izdelke bodo lahko veljala posebna določila – potrebno bo dobiti certifikate, licence itd.),
 • Carine (naročila se bodo lahko podražila, kajti na znesek uvoza bo potrebno plačati še carine, po določeni stopnji za to vrsto blaga),
 • Davčni vidiki (dosedanja pravila obdavčenja, na primer obrnjene obveznosti, ne bodo več veljala, uvozi bodo praviloma oproščeni plačila DDV posebej bo potrebno uveljavljati tudi določen pravice v smislu davkov),
 • Poslovanje z Veliko Britanijo - dobave blaga, izvajanje storitev na tamkajšnjih trgih bodo drugače obravnavane (predmet lokalne, Britanske, zakonodaje – morebiti bo potrebna vzpostavitev poslovnih enot  tam),
 • Pretok delovne sile bo omejen (tudi izvajanje storitev, morda bodo potrebne delovne vize itd),
 • In še druge zadeve, na primer: izvajanje digitalnih storitev; ne bo poenostavljenih raznih postopkov; tarife telekomunikacijskih operaterjev se bodo spremenile in še in še komplikacij.

 

Kar morajo podjetja nujno narediti je:

 • Ocena vpliva in poslovanja za Veliko Britanijo,
 • Pregledati kadrovske zadeve (delo v tujini, ustrezne kapacitete, znanja…),
 • Pregledati tehnične rešitve (prilagoditev informacijskih sistemov, načinov obračuna, poročanja),
 • Pregledati poslovne procese (prilagoditev spremembam, novi postopki itd),
 • Pregledati skladnost poslovanja (izpolnjevanje zakonskih, davčnih, carinskih itd. zahtev) itd.  
 • Preveriti poslovanje in pripravljenost svojih pomembnih poslovnih partnerjev,

 

Izstop Združenega kraljestva iz EU bo vsekakor močno zaznamoval velik del gospodarstva. Kratkoročno bo lahko pomenilo veliko komplikacij, dolgoročno pa tudi večje spremembe v poslovnih modelih, izbiri poslovnih partnerjev, dobaviteljev,  organizacije dela, logistike in tako dalje.

Pri dilemah in iskanju optimalnih rešitev bodo podjetja tudi potrebovala strokovno pomoč in morala poiskati načine za optimiziranje poslovanja.Avtor: Robert Dvoršek

 

Naslovna slika: MaxPixel.net

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
Tags :