fbpx

Ravnotežje zasebnega in poslovnega življenja

S podjetniškega vidika je fleksibilnost urnika zelo pomembna zadeva. Kot podjetnik si sam svoj šef, ni več »štempljanja«, nihče ne preverja, kdaj prideš, kdaj imaš odmor, kdaj zaključiš. Načeloma tudi dopusta nimaš odmerjenega. 

 

S podjetniškega vidika je fleksibilnost urnika zelo pomembna zadeva. Kot podjetnik si sam svoj šef, ni več »štempljanja«, nihče ne preverja, kdaj prideš, kdaj imaš odmor, kdaj zaključiš. Načeloma tudi dopusta nimaš odmerjenega, težavo pa lahko predstavlja predvsem bolniška. Je pa tudi tako, da večina novih podjetnikov teh pozitivnih plati prva leta pravzaprav sploh ne more kaj dosti izkoristiti.

Ko se posel postavlja, zaganja, razvija, se ta fleksibilnost pri podjetnikih po navadi obrne prav v nasprotno smer.

Ko delaš zase, ne šteješ nadur, nimaš omejitve 40 ur tedensko, nihče te ne preganja, da koristiš dopust. Prosti dnevi so po navadi bolj redki, delo popoldne, zvečer, čez vikende in praznike pa ni izjema. Pričakovati delovnik od osmih do štirih pri novonastalem podjetniku je res nekoliko iluzorno. Ti sistemi in discipline še kako pomembno vplivajo na zasebno življenje.

To pomeni, da do določene mere svoj posel vpletamo v privat zadeve, morda bo vse skupaj celo delovalo kot družinsko podjetje. V tem pogledu je pomembno, da se ohrani zdrave razmejitve med zasebnim in poslom. Moj nasvet je tukaj predvsem, da teme posla ohranjaš zunaj družinskega časa. Če torej z bližnjimi delate skupaj, naj bo takrat, ko ste v pisarni ali delavnici, čas za posel, usklajevanje in pogovore o tem. Ko pa ste doma pri družinskem kosilu, si postavite pravilo, da se o poslu ne govori. Sicer vas lahko kaj hitro te teme obremenijo in celo privedejo do odvečnih sporov. Potreboval boš nekaj odklopa in če teh mej ne postaviš zavestno, boš lahko ves čas razmišljal in se pogovarjal samo o poslu.

Za svoje podjetje pa se marsikdo odloči na podlagi naslednjih pozitivnih razlogov: na primer želje po svobodi, uresničitve svoje ideje, svoje vizije in poslanstva. To pa pomeni tudi velik čustveni vložek v posel. Pogosto podjetniki primerjajo svoj odnos do podjetja z odnosom do svojega otroka. Gre namreč za veliko odrekanja, veliko vložene energije, časa in truda. Tukaj ne gre samo za službo in kariero – veliko podjetnikom to predstavlja ogromen del življenja. Mogoče boš v posel vložil svoje življenjske prihranke ali pa se boš odpovedal neki varni, dobro plačani službi. Pogosto boš za delo in razvoj posla žrtvoval zasebni čas, druženje z družino in prijatelji ter počitnice. Stave pri tem niso majhne. Veliko podjetnikov se je tudi znašlo v težavah, veliko jih od zahtevnih prvih nekaj let potem še dolgo okreva. Vmes pridejo tudi raznovrstna nihanja, tudi na primer gospodarski cikli, ko lahko spet postane nekoliko bolj napeto. Skratka, čustveni vložek v posel je ogromen in tega se moraš zavedati tako ti kot tudi tvoji bližnji. Ko začenjaš, ne gre za lahko odločitev – mogoče bo odločitev še težja, če bo treba kdaj končati.  

 

Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :