fbpx

Prostočasne dejavnosti

Dobre podjetniške ideje običajno niso stvar naključja. Pogosto se rodijo iz strasti, odprtih glav in pripravljenosti na to, da stopite »korak naprej«. Včasih šele potem, ko se malo spočijemo vidimo, kako siti smo nečesa – no, počitnice nam lahko tudi na ta način odprejo oči.

 

Če nič drugega, je poleti čas, ko se vsaj občasno nekoliko oddaljimo od vsakodnevne rutine. Lahko  nam pomaga stopiti korak nazaj in svoje življenje uspemo videti nekoliko širše – tako se lahko kaj hitro pripetijo misli o tem kaj si zares želimo. Pa tudi brez odprtega duha – posameznik kaj hitro doživi grenkobo ali pa ga stisne v želodcu, ko pomisli, da se bo to počitniško blagostanje kaj kmalu končalo.

Ravno to je za marsikoga pravcata doza stresa – in to že v naprej. Joj, kaj vse me čaka, ko se vrnem. Kaj ima šef v načrtih; kdo vse bo sigurno že prvi dan prihrumel do mene in mi naložil ne vem kaj… Če so te misli tako močne, da bi najraje sestavili pismo odpovedi, pa je morda tudi čas o tehtnem premisleku, kako dalje.

Morda ne danes ali jutri, ampak v neki dogledni prihodnosti, pa vseeno pride nasproti kakšna druga življenjska pot. Včasih se nam prikaže zelo očitno, včasih pa je treba gledati na življenje bolj odprto, razsvetljeno, da se ta navidezno »samoumevna dejavnost« pokaže kot možna poslovna oziroma karierna pot.

Vsi poznamo okoli sebe mnogo ustvarjalnih ljudi – morda ste celo med njimi. Mnogim ob ustvarjanju čas beži in tisto, kar nastane izpod njihovih rok, je pogosto naravnost čudovito, skoraj mojstrsko. In ravno ta del sebe mnogi pogosto podcenjujejo. Seveda je še dolga pod od tega, da nek res bazičen hobi postane pravi posel. Vendar ni nemogoče. Takšne misli zasledujemo tudi v knjigi (Z)NAJDI SE v podjetništvu. Tam namreč precej časa posvetimo ravno temu – ni vsaka poslovna ideja za vsakogar. Bolj kot to, da je trenutno to profitabilna priložnost je pomembno, da podjetnik globoko verjame v to, kar začne razvijati kot svoj posel.

Če se za hip vrnem še k ustvarjalnosti – seveda nikakor ni vsak talentiran, da lahko svoje izdelke tudi prodaja. Vendar nekateri so. In če je bila včasih takšna prodaja precej težka – da si moral najprej postati zares prepoznaven ali pa imeti zares srečo in naleteti na nekoga, ki bi bil to pripravljen prodajati – so danes možnosti precej bolj odprte. Če še niste slišali za različne platforme, kjer lahko svoje izdelke ponudite, prodate – potem je mogoče čas, da tudi to nekoliko raziščete. En tak primer je vsekakor platforma Etsy, obstajajo pa seveda še mnoge druge. Začeti ponujati svoje izdelke tam gor je običajno precej preprosto. Nekaj prodati – no, to je že druga zgodba – seveda boste morali izstopati, vaši izdelki bodo morali biti konkurenčni, pa tudi njihova predstavitev, postavitev, opisi, fotografije itd. bodo morali biti privlačni, konkurenčni (tukaj imam tudi v mislih t.i. dober SEO).

Še en pomemben vidik pa je seveda tudi, kako takšno ponujanje izdelkov in prodajo tudi pravilno voditi iz vidika davkov, računovodstva, administrativnih in pravnih zahtev. V ta namen smo pri ZNAJDI SE akademiji zaštartali povsem nov projekt – in sicer AKADEMIJO ZA SPLETNO POSLOVANJE. V okviru tega nastaja ogromno uporabnih informacij, hkrati pa sodelujemo tudi pri oblikovanju SKUPNOSTI (Facebook skupina).

Skratka – z dobrim premislekom in dobro podporo, lahko vaše življenje zares začrta neko novo pot. Če se torej »mučite« v službi, če vam to prinaša več slabe volje, stresa, kot pa prinaša zadovoljstva – potem je čas za premislek. Seveda so še dejavniki, kot je denar, stalnost dohodka in varnost – pa tudi še kaj… ampak – vsaka pot se začne s prvim korakom. Lahko je ta prvi korak tudi, da imate »odprte misli« za takšne opcije.

Življenje je prekratko, da bi ga zapravljali z nečim, kar vam ne prinaša zadovoljstva, veselja in ste zaradi tega iz dneva v dan slabe volje in pod stresom. Če nič drugega, vam bo nekega dne telo povedalo, da je dovolj. Zakaj nebi bili pri tem proaktivni? Čas počitnic je vsekakor idealen za premislek in za začetek sanjarjenje (ali pa vizualiziranje) o tem.  

 

Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :