fbpx

Primer uspešnega delovanja motivacijskih spodbud v timskem delu

 

Na primeru Southwestern Arlines bomo poskušali predstaviti, kako v podjetju lahko uvedemo načine za motivacijo in spodbujanje delovanja v timu...

 

Souhtwestern Airlines je letalska družba iz ZDA, ki je bila ustanovljena leta 1971 in je na začetku imela tri letalske povezave med tremi mesti znotraj zvezne republike Teksas (Dallas, Houston, San Antonio). Njen »vozni« park pa je vseboval 3 letala Boeing 737. Iz tega majhnega podjetja, ki sta ga ustanovila prijatelja iz otroških let Rollin King and Herb Kelleher je v zelo kratkem času nastalo podjetje o katerem vsi govorijo v presežnikih. Danes zaposluje 35.000 ljudi in ima v svoji floti okoli 400 letal Boeing 737. Je 4. največje letalsko podjetje v ZDA po številu domačih potnikov in je v letu 2002 ustvarilo 5,6 milijard USD prihodkov. Razne raziskave so podjetje Southwestern Airlines (SA) uvrstile med top 10 podjetij v ZDA, v katerih si želite biti zaposleni in seveda na prvem mestu med letalskimi prevozniki. Je edino nizkocenovno podjetje, ki leti na kratkih relacijah, ima redne lete in leti iz točke na točko.
Že celih 34 let deluje z dobičkom, ki pa pri njih ni glavni smisel poslovanja, ampak je samo posledica dobrega izvajanja le-tega. Zaposleni so njihova glavna konkurenčna prednost ter njihov glavni kapital. Samo zaposlenim se lahko zahvalijo, da so danes najbolj učinkovito letalsko podjetje v ZDA. Njihova letala imajo neverjeten čas 15 minut na tleh, preden so pripravljena na ponoven vzlet. To seveda zahteva odlično koordinacijo med raznimi službami in tudi vrhunsko motiviranost zaposlenih, da so sposobni in pripravljeni tako hitro pripraviti letalo na ponoven vzlet.

Kakšen je njihov pristop?


Na prvi pogled bi lahko rekli, da je podjetje izredno dobro organizirano. To je res vendar tudi najboljša organizacija nima pomena, če so v tej organizaciji ljudje najšibkejši člen. In tu je prava skrivnost in hkrati tudi prednost SA. To so njegovi zaposleni, ki jim je v podjetju namenjenega veliko časa in skrbi. Naj najprej samo naštejem ugodnosti in privilegije, ki so jih deležni zaposleni v podjetju:

• So zelo družini prijazno podjetje (preko 1000 poročenih zaposlenih, 2000 ljudi)
• Obešene so slike vseh zaposlenih
• Zelo mlad kolektiv (v povprečju 34 let)
• Najvišje plače v panogi
• Brezplačno izobraževanje v lastni univerzi
• Vzpodbujanje samoiniciative zaposlenih (pobiranje in upoštevanje predlogov, ki jih podajo zaposleni)
• Udeležba v dobičku (so 10% lastniki podjetja)
• Mnoge druge bonitete pri letih
• …

V podjetju vzdržujejo tudi njihov »SA spirit«, to je timsko delo pri vseh stvareh, ki se jih lotijo. Posledica tega pa so njihovi nadpovprečni rezultati, ki jih dosegajo.

Znan je primer, ko je potnik priletel s svojim psom za katerega je ime rezerviran pasji hotel. Ker je pri rezervaciji prišlo do pomote, njegovega psa niso mogli sprejeti. Obupani potnik ni vedel kaj naj stori s psom. S sabo v hotel ga ni smel vzeti, pustiti pa ga tudi ni imel kje. Vsaj tako je mislil. Ko je povedal svojo zgodbo uslužbencu SA na letališču, se je ta z veseljem ponudil, da psa brezplačno obdrži pri sebi ves čas njegovega bivanja v ZDA. Potnik ni mogel verjeti svojim ušesom. Seveda je ponudbo sprejel z veseljem. Menim, da ni potrebno posebej razlagati, da je tudi v prihodnje letel s SA in o tem povedal tudi vsem svojim znancem ter poslovnim partnerjem.

To lahko navedemo kot primer dobre delovne prakse, ki se jo lahko doseže samo z zadovoljnimi zaposlenimi, ki vedo zakaj delajo. Poleg tega se morajo počutiti pripadne ter se zavedati, da če bo šlo podjetju bolje, bo bolje tudi njim.
Predstavljajte si zaposlenega, ki dela v podjetju samo za plačo. Sloni tam pri terminalu, vseeno mu je za ves svet, komaj čaka, da čim prej pride domov. Takšen uslužbenec ne bo nikoli ponudil gostoljubnosti svoje hiše tujemu psu. Lahko je celo neprijazen ali osoren do stranke, kar pa vsekakor ni dobro za podjetje.
 

V čem je torej skrivnost?


Kot verjetno ni ušlo očesu pozornega bralca, se skrivnost uspeha med drugim skriva predvsem v učinkovitem izvajanju timskega dela. In kakšno je učinkovito timsko delo se boste vprašali? To je timsko delo, ki je uspešno podprto z primernimi oblikami nagrajevanja ter motivacije zaposlenih, ki jih žene želja po delu in ne samo zaslužek.
Zelo dober primer tega je opisan zgoraj, je pa res, da ima vsaka organizacija svoje specifične lastnosti in ni nujno, da bi takšen model uspel tudi v kakšnem drugem podjetju ali organizaciji. In kaj torej preostane ostalim? Potrebno je z veliko dela, po korakih priti do tega, da posamezna organizacija ugotovi kakšne so potrebe njenih zaposlenih, ter jih skuša na čim boljši način prevesti v resničnost. Ta korak pa je najtežji. Če vam to uspe ste že tako rekoč zmagovalci.

Avtor: Sandi Keber, dipl. ekon.(UN)