fbpx

Zakaj timsko delo?

To je prvo vprašanje, ki se ti postavi, ko dobiš vabilo na to ali ono delavnico ali vidiš poplavo takšnih ali drugačnih strani na internetu…

In si rečeš:” Saj delam v službi in nimamo nikoli nobene delavnice ali izobraževanja na to temo in nam kar gre. Naredimo vse kar je potrebno, včasih je ok, včasih ne uspemo, včasih se pa z nekaterimi še pogovarjamo ne. Še vseeno pa imam službo, ki mi daje kruh in to je pomembno.” Pa se kdaj vprašaš, če bi služba lahko bila boljša, bolj zabavna, če bi lahko čutil/a pripadnost podjetju, v katerem delaš in če resnično izkoriščaš vse potenciale, ki jih posamezniki imate v skupini?

Sama sem se večkrat znašla v delovni skupini, kjer smo imeli določene naloge in smo sicer zastavljeni cilj tudi dosegli. Ko pa sem se pogovarjala s posamezniki, sem ugotovila, da svoja znanja in sposobnosti skrivajo. V skupini se niso počutili tako dobro, da bi lahko vse, kar skrivajo v sebi, tudi izrazili. Tako sem se počutila tudi jaz. Čez čas je delo napredovalo in kdaj pa kdaj smo šli na kakšno kavico, tako da se je timski duh malo okrepil. Potem pa so prišli trenutki stresa in napetosti in naša skupina se je sesuvala in vsi smo komaj čakali, da bo konec in da bomo šli lahko vsak svojo pot.

V skupinah, kjer smo se zavedali, da skupina lahko preraste v tim pa je bilo delo uspešnejše, poleg zastavljenih ciljev smo se lahko pogovarjali o prihodnosti ter začeli graditi partnerstva za naprej.

Če skupina še ne pomeni tima, kaj tim sploh je?

Tim sestavljajo člani, ki imajo skupen cilj, katerih sposobnosti se dopolnjujejo, tako da vsak član lahko izrazi svoje najboljše sposobnosti ter minimalizira svoje slabosti. Vse skupaj pa poteka v vodenem/koordiniranem procesu. Če pogledamo glasbene skupine, morajo le-te imeti vodjo in posameznike, ki se med seboj dopolnjujejo – nekdo prevzame vlogo pevca, nekdo igra bobne, drugi kitaro, nekdo pa skrbi da imajo dovolj nastopov…Njihov cilj je, da postanejo uspešen bend in da bodo lahko živeli le od glasbe. In tako je lahko tudi v običajni službi, pri čisto navadnem projektu. Ni važno ali delamo v javni upravi, v trgovini ali avtomehanični delavnici, vedno je dobro, da direktor izbere ljudi, katerih znanja in sposobnosti se med seboj dopolnjujejo ter da so to ljudje, ki imajo skupen cilj.

 

In sedaj se postavlja vprašanje, kako to narediti? Kako doseči, da bo naša skupina prerasla v tim, v ekipo?


Pomembno je, da se vodja tima zaveda, da je tim potrebno stalno negovati, da se tim ne ustvari kar sam od sebe. Prav tako je pomembno tudi, da se zavedamo, da so timi v posameznih podjetjih zelo dobrodošli in da prinašajo predvsem pozitivne učinke. Kljub temu pa se lahko zgodi, da če timi postanejo preveč tekmovalni, lahko izgubijo prvoten skupen cilj…in cilj postane tekmovanje samo in ne uspeh podjetja.

Na spletu obstaja veliko možnosti za izobraževanje o timskem delu, kjer lahko izveš več informacij in tudi kako se timi oblikujejo ter razvijajo. Kljub temu pa priporočam, da se pred konkretnimi dejavnostmi posvetuješ s strokovnjakom za timsko delo, saj boste le tako dosegli najboljše rezutate za delo v podjetju.

Avtorica: Nina Arnuš, predavateljica za timsko delo

Vse pravice pridržane. Noben del članka/prispevka se ne sme reproducirati ali kopirati v kakšni koli obliki brez dovoljenja avtorja.