fbpx

Vzeti si prosti čas in počivati je dobro za posel

Seznam delovnih opravil se pri podjetnikih nikoli ne konča. Velika večina jih tudi ni omejena na kakšen fiksen delovnik ali določeno število ur na teden. Običajno delajo toliko, da je narejeno vse, kar mora biti. Kaj pa produktivnost?
 
 
 

 

Vedno več je namreč raziskav, ki potrjujejo, da dolgotrajna preobremenjenost vodi najprej do nižje produktivnosti, kasneje pa lahko tudi do pregorevanja in drugih težav – tako fizičnih kot psihičnih. To je vse razumljivo, vendar nekomu, ki mu zares teče voda v grlo, ali pa enostavno želi nekaj narediti, doseči – ne pomeni prav veliko (dokler ni prepozno).

Zato je morda bolje zadevo pogledati iz drugega zornega kota. Vaš posel in podjetje bo imelo več od vas, če boste spočiti in sproščeni. Ne štejejo namreč ure dela – štejejo opravljene zadeve, rezultati.

Seveda pa se z dovolj urami dela marsikaj narediti, ampak le do neke mere. Po nekaj urah intenzivnega dela telo in um potrebujeta počitek - nasprotnem primeru se produktivnost radikalno zmanjša. Marsikdo kljub temu nadaljuje, s substancami kot so kofein skuša kompenzirati primanjkljaj zbranosti in energije. Po kratkem ciklu uspešnega kljubovanja, pa grejo zadeve zopet navzdol. Če nič prej, jih ustavi neznosna utrujenost ali zaspanost. Po kratkem spancu pa se lahko vse skupaj začne znova. Tudi (ne)produktivnost.

Počitek je neločljiv in nujen del produktivnosti

Morda je pri tem lahko v pomoč primerjava z vrhunskimi športniki. Pri njih je namreč razmerje med treningi oziroma tekmovanji ter počitkom odmerjeno zelo natančno in brezkompromisno. Brez natančno določenega urnika za počitka dejansko ne morejo funkcionirati. Po tekmah, treningih jih namreč čaka sprostitev, počitek, masaže, spanec – in to je nujno in obvezno. Tako zelo, da imajo nekateri to celo zapisano v svojih pogodbah!

V času počitka se namreč njihovo telo regenerira – obnavljajo se zaloge energije, stabilizirajo se biološki procesi, v mišicah potekajo mnoge zadeve– od njihove rasti, do celjenja mikro-poškodb, razgrajevanja mlečne kisline in drugih vitalnih procesov.

Če vrhunskemu športniku odvzameš počitek, ga s tem v bistvu obsodiš na neuspeh. Zmanjša se njegov performance, upočasni napredek, zmanjša se motivacija in hkrati se poveča nevarnost poškodb.

Podjetnikova uspešnost

Zelo podobna pa je tudi situacija pri podjetnikih in poslovnežih. Spočitost in sproščenost bosta prinesla več energije, več koncentracije - tudi kreativnosti. Hkrati se bo zmanjšala verjetnost napak, za opravila pa bo potreben bistveno krajši čas in narejena bodo z večjo natančnostjo. Tudi občutek obremenjenosti in stresa bo manjši, manj bo razdražljivosti, čustvenih reakcij ter konfliktnih situacij.

Koliko počitka je dovolj?

Na splošno se je po uvedbi 40 urne tedenske obveznosti zasidralo, da je 40 ur dela na teden dovolj, preostalo pa počitek. Drugače povedano, na teden naj bi delali 40 ur in 128 ur počivali. V zadnjih letih se celo dopušča možnost, da bi še krajši delovnik, lahko produktivnost dvignil še višje. Ljudje naj bi bili namreč sposobni v 6 urah narediti ravno toliko, kot v 8. In to ravno zaradi boljše spočitosti, več energije in zbranosti.

Odgovor, kdaj je dovolj počitka,  je seveda od človeka do človeka različen. Vsekakor pa je obvezno, da si podjetnik vzame čas za počitek, spanec, sprostitev.  S tem bo naredil zelo veliko za uspešnost podjetja – najbrž veliko več, kot pa v tistih nekaj dodatnih urah dela!

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vsa svoja znanja in izkušnje je združil v knjigi (Z)NAJDI SE v podjetništvu. 
Tags :