Odpravnina pri pogodbi za določen čas

 Pogodba za določen čas je v zakonodaji opredeljena bolj kot izjema oz. z namenom premostitve določenih poslovnih situacij. Konkretno to pomeni, da naj bi bila namenjena reševanju občasno povečanem obsegu dela, projektnemu delu itd.
 
 
Ko se z delavcem sklene zaposlitev za določen čas, je ta omejena na trajanje pogodbe. Po tem ko poteče, delodajalec nima obveznosti te pogodbe  podaljšati. Vendar pa se pogosto ne upošteva, da ima delavec tudi pri pogodbi za določen čas, v primeru ne-podaljšanja, pravico do odpravnine.
 
 
Višina odpravnine pa je:
 
·         do 1 leta trajanja pogodbe:
·         odpravnina = 1/5 osnove
 
·         Več kot 1 leto:
·         Odpravnina = 1/5 osnove + (1/12 od 1/5) za vsak mesec dela NAD enim letom zaposlitve
 
·         Osnova pa je povprečna mesečna plača tega zaposlenega (povprečje zadnjih 3 mesecev)
 
Trenutno pri minimalni plači strošek delodajalca = 187 € (25.4.2017)
 

AVTOR: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 10 let dela v računovodstvu, 8 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.
 
 
Tags :