fbpx

Primer dobre prakse povezovanja - StartUp Novo mesto

Ko se govori o spodbujanju podjetništva, pobude pogosto prihajajo od zunaj, s strani različnih akterjev, ki prepoznajo podjetništvo kot nekaj, kar bi lahko pozitivno vplivalo na npr. lokalno okolje, zaposljivost različnih skupin itd. 
 
 
V Novem mestu pa se je pred leti zgodba o tovrstni iniciativi začela iz drugega konca. Zbrala se je skupina mladih, ki se jim je podjetniški svet zdel privlačen in zanimiv ter so imeli skupen interes, da na temo podjetništva izvedejo različne dogodke, delavnice, predavanja, predstavitve itd. 
 
Neformalna skupina mladih je kmalu ustanovila društvo – Klub mladih podjetnikov Novo mesto, ki pod okriljem imena StartUp Novo mesto deluje tudi danes. Ob podpori občine in drugih javnih in zasebnih financerjev so ustvarili prostor za mlade z zanimanjem za podjetništvo. 
 
V okviru dejavnosti izvajajo različne delavnice na temo podjetništva in širše, izobraževanja, udeležujejo se tudi zunanjih dogodkov – hkrati pa članom in ostalim zainteresiranim nudijo tudi poslovne prostore za delo in ustvarjanje. V stavbi Podjetniškega inkubatorja Podbreznik (razvojni center Novo mesto) imajo tako zagotovljen prostor za delovanje. Tam je tudi vzdušje precej sproščeno in spominja na prizore iz kakšnega filma o Start-upih ali pa sodobnih pisarn v silicijevi dolini. 
 
Ker pa ni pomembno samo obstoj in delovanje takšnega združenja, je potrebno poudariti, da je tam zraslo že kar nekaj uspešnih podjetniških zgodb. Omenimo npr. SmartNinja – podjetje, ki je iz lokalne in državne ravni, dejavnosti v nekaj let razvilo v mednarodno zgodbo.
Tudi podjetje LaceNano d.o.o. je zgodba podjetja, katere začetki so v veliki meri povezani s klubom, danes pa podjetje uspešno prodaja svoje produkte (nova generacija tetovarskih naprav) v Evropi in po svetu. Kar nekaj je tudi t.i. Free-lancerjev, ki so začeli ali pa še delujejo v prostorih kluba (co-working). 
 
StartUp Novo mesto je vsekakor primer, kako je iz malega zraslo veliko. Iz neformalne skupine združenje, nato aktivno društvo s projekti in prostori ter od tam dalje še podjetniški uspehi, katere je vsaj v določeni meri možno pripisati ravno podpornemu okolju, ki ga je iniciativa nudila. 

 
Tags :