fbpx

Delo na daljavo - odgovarja Primož iz Proteusthemes

O delu na daljavo je veliko govora in danes postaja ena od možnosti za sodelovanje z delodajalcem, ki ne zahteva stalne prisotnosti na samem delovnem mestu. Kot primernega kandidata za objavo intervjuja smo izbrali Primoža Ciglerja, ustanovitelja in direktorja uspešnega spletnega podjetja Proteusthemes d.o.o.. Takole Primož odgovarja na vprašanja.

 

 
Ali lahko navedeš kakšno dobro lokacijo, od koder si nedavno delal remote in zakaj ravno tam?
Otok Karpathos, to je Grčija, “desno in malo gor” od Krete.

Razlogov, zakaj sem izbral ta otok, je kar nekaj. Je najbolj prepihan Grški otok, kar lepo pase k mojemu najljubšemu hobiju – windsurfanju. Že lani sem bil tu dvakrat in spoznal kar nekaj ljudi. Dobra atmosfera, noč in dan. Precej enostavno je sem priti z avtom (lahko sem si pripeljal lastno windsurf opremo, opremo za delo in se ogromno ostale krame za 2 meseca potepanja).

Kako dolgo boš na Karpathosu?

Na otoku Karpathos 6 tednov, v Grčiji se dobra 2 tedna dlje (zadnjih 14 dni bo res dopust, na Lefkadi – Vassiliki).

Kje si zaposlen?

V lastnem podjetju.

Remote working? Digital nomad? Kaj je to?

Prevedeno: delo na daljavo. Ker pri ProteusThemes ekipa deluje neodvisno od lokacije (vprašajte se ostale sodelavce, če je to res), je načeloma vseeno, od kod kdo dela. Dokler je vse narejeno, kar se dogovorimo, me načeloma niti ne zanima(1) od kod kdo dela, najpomembnejše je, da se vsak zaveda svojih nalog in jih tudi zrealizira. Se odlično razumemo in zato nam to zelo dobro funkcionira!

Digital Nomad je način življenja – ljudje, ki potujejo po svetu in krati delajo, da si pokrijejo stroške potovanja (in po navadi več kot samo to). Najbolj popularne destinacije so v jugovzhodni Aziji (zaradi nizkih stroškov življenja), pa tudi v EU. Nekateri so na poti leta. Jaz nisem tak ekstrem.

Katera orodja uporabljate v podjetju za koordinacijo dela?

Bom samo naštel, pa lahko potem v komentarjih vprašaš, če te zanima kaj bolj specifično:

– Slack

– Trello

– Google for Business (gmail, docs, calendar)

– Git + BitBucket + Issue manager

– Dropbox

Kaj sploh delaš?

Sem programer in solastnik online biznisa. Izdelujemo visokokvalitetne teme(2) za WordPress. Nekaj slajdov na to temo.

Delaš normalen delavnik?

Nimam enoznačnega odgovora. Ker je dobro, da delam skupaj z ekipo, se trudim da delam znotraj normalnih delovnih ur(3). Čeprav iskreno povedano sedaj naredim v povprečju kvalitetnih 5-6 delovnih ur na dan. Ker na otoku ni neke bistvene razlike med dnevi (ljudje so tu vecinoma na dopustu), so vikendi tu všteti. Ce pa dobro pihne, pa me kdaj tudi sredi dneva zmanjka in letim na vodo ?

Če delaš manj kot 8 ur na dan, je to fer do ostalih zaposlenih?

Bili so meseci, ko sem delal povprečno več kot 10 ur na dan, tudi vse vikende, ko je bil biznis se v povojih. Ko sem zaposlil sedanje sodelavce, sem večino svojega delovnega časa namenil onboardingu le-teh in delal nadure (ali popoldne doma), da sem naredil se preostale redne zadeve. Ne počutim se krivega, če sedaj kakšen mesec uživam na sadovih preteklega dela. Menim, da imamo vsi v podjetju dobre in relativno enake delavne pogoje, ker vedno pri pravilih izhajam iz tega, da se sam postavim v vlogo zaposlenega in se vprašam, če bi želel sam delati v drugem podjetju pod takimi pogoji. Ista pravila veljajo za vse, tudi zame.

Kako pa je glede urnika? Je možno delati tudi drugačne ure ali imate obvezno od 9-15H?

Tako je, med 9h in 15h je dobro biti online. Trenutno nam to vsem odgovarja in zato tudi taksno pravilo. Seveda pa bi brez problema delal nekdo tudi drugim urnikom. Zjutraj bi torej bolj predebatirali zadeve, zvečer bi ti imel svoj non-distraction working time, kar se meni sliši celo boljše(!). Popolnoma razumljivo je, da je nekomu boljše razdelit delavnik v 2 dela in ga ne bi poskusil spravit v naše termine (jasno, to pride v poštev po par mesecih dela, po onboarding-u). V bistvu bi 2 uri owerlapa na dan bili povsem dovolj po izkušnjah. Malo več je tu pri nas boljše, ko gre za support in se včasih tickete prepise na developerja in nazaj na support agentko, kadar sodelavka ne more rešit sama.

Kako izgleda tvoj delovni prostor na Karpathosu?

Enostavno, ampak zadostuje vsem mojim potrebam:

– MacBook pro

– 24″ LCD

– mehanična tipkovnica ?

Kako si lahko motiviran za delo, če si pa sel na dopust?

Prvič, nisem sel na dopust. Samo prestavil sem si pisarno na drugo lokacijo za nekaj časa. Ce se znaš mindset-at, potem ni težav.

Drugič, veliko naredim če se dobro počutim. Ker se tu ogromno ukvarjam s športom (windsurfing, plavanje, stretching) se fizično prav fantastično počutim. Na tak način dobim potrebno energijo za (mentalno) delo, saj med športom odmislim ostale težave. Hkrati pa je otok tako lep, da je tudi boost za kreativnost!

Koliko več denarja dejansko porabiš, v primerjavi z življenjem doma? Nekaj je verjetno stanovanje, ki ga je treba najeti in nekaj pot ki jo moraš opravit in je odvisna od tega kam se pač odpraviš.. Verjetno si v 2 mesecih še vedno malo v turističnem vzdušju in denar, enako kot če greš za 14dni na tipično hrvaško morje, kar leti na vse strani?

Točno na to ne bi znal odgovoriti. Sigurno da gre več denarja, ampak niti približno ne toliko, kot če gres na Hrvaško na dopust. Hrana tu je boljša in cenejša (jem večinoma kar zunaj, razen zajtrki). Apartmaji so cenejši (za apt. za 2 osebi, malo boljši standard in Premium lokacija ob obali plačujem 40 eur/dan).

Razen hrane pa niti kaj drugega ne plačujem. Nekaj je se dizel, ki sem ga tu 2x moral tankat po 1,3 €/liter.

Se ti zdi, da imaš dream-job?

Ja ?

Odgovarja: Primož Cigler;

Priredba za Znajdise.net Tamara Lesinšek

Interjvju prvotno obavljen na http://primozcigler.net/

Tags :