fbpx

Podjetniki, bo kaj dobička?

Konec leta se bliža in s tem tudi še zadnja priložnost za pregled poslovanja in izvajanje kakšnih "last minute" ukrepov glede poslovnih rezultatov. Tu je govora predvsem o t.i. kampanjskem ukrepanju ali pa samo končnih preverbah ali smo zadeve primerno vodili skozi leto. 
 
 
 
 
Vsak podjetnik, ki se ima namen iti "resen posel", bo namreč pamet vzel v roke in že tekom leta planiral oz. še bolje, sedaj ob koncu tega, začel načrtovati, kako bo deloval v prihodnjem letu. 
 
To o čem pravzaprav govorim je optimizacija poslovnih rezultatov in poslovnega izida (in tudi dobička). 
 
Davek se, računovodsko gledano, večinoma obravnava kot obveznost do države, ki nastaja ob poslovanju. Vendar pa je za vsakega podjetnika nujno, da na davek gleda tudi povsem pragmatično - in sicer kot enega ključnih stroškov pri poslovanju. 
 
In kot je pri stroških pomembna optimizacija, je tudi pri davkih.
 
In da smo na jasnem - tu ne govorimo o davčni utaji, temveč o načinih, kako z legitimnimi ukrepi ne plačati več davka, kot je nujno. 
 
Seveda v tem prispevku ne bomo šli v globine davčne optimizacije, kajti to je prej tematika kakšnega doktorata, kot spletnega prispevka. Mimogrede, a veste, po nekaterih raziskavah, globalne korporacije v povprečju plačajo cca. 4% korporativnega davka? Seveda slednje zahteva celo armado zaposlenih, pravnikov, svetovalcev in aktivnosti, ki bi jih verjetno včasih lahko milo rečeno ocenili kot mejne… 
 
Nekaj osnovnih napotkov:
- Celostno spremljanje poslovanja, naj računovodski podatki postanejo koristne informacije,
- Sprotno mesečno obračunavanje in uveljavljanje upravičenih stroškov, 
- Nagrajevanje za poslovno uspešnost z visokim regresom in visoko 13. plačo, 
- Uveljavljanje davčnih olajšav za investicije in olajšav za vlaganje v raziskave in razvoj,
- Uporaba instrumentov odloga davkov, kadar je to mogoče,
- Upoštevanje deleža zasebnih stroškov. 
 
Pri optimizaciji je izjemno pomembno tudi upoštevanje tega, kaj poslovni izid sporoča zunanjim opazovalcem. Naj bo to država, poslovni partnerji ali pa banke - zelo pomembno je, da imamo v mislih, da bodo verjetno pogledali naše bilance in izkaz poslovnega izida. Če računamo na njihovo odobravanje, je potrebno razumeti, na kaj so pozorni oziroma kaj je njih pomembno.
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 12 let dela v računovodstvu, 10 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela. Je avtor knjige (Z)najdi se v podjetništvu.
Tags :