fbpx

ETSY prodajalci in njihove obveznosti

etsy

Poslovanje preko ETSY platforme je enostavno začeti, vendar pa administracija in računovodstvo za ETSY nista tako enostavni zadevi. Take posle se namreč včasih imenuje tudi POŠILJČNJI POSLI. Pomenijo posebnost iz vidika davčne in računovodske obravnave.  

 

 

Poanta izvede takega posla je, da se naroči »na daljavo« (prek spletne strani, preko portala, elektronske pošte, telefonsko) – in odpošlje. Še bolj specifično – posebnost je omejena na PRODAJO KONČNIM POTROČNIKOM v EU.

In naj si takoj razčistimo eno zadevo - prodaja prek ETSY iz administrativno-računovodskega vidika vsekakor ni preprosta. Zato vam vsekakor priporočamo dobro računovodstvo, usposobljeno za Etsy.

Kaj je prodaja na daljavo?

V osnovi je tako poimenovana posebna ureditev obdavčitve z DDV. Vsak prodajalec, ne glede na to, ali nezavezanec, atipični ali redni pade v te opredelitve – kako pa mora prodajo obravnavati, pa je odvisno od več dejavnikov.

Na splošno so pomembni ti dejavniki:

  • Komu prodaja –fizični osebi ali morda pravni osebi oz. tujemu zavezancu za DDV,
  • Kako prodaja – preko spletne trgovine, portalov (kot so npr. etsy, ebay, amazon itd),
  • Kaj prodaja – gre za fizične izdelke, ki se odpošljejo, ali morda digitalne produkte,
  • Kako prejema plačilo (ali uporabljajo kak kartični sistem, morda interni plačilni sistem portala…),
  • Kakšen promet se s tem ustvarja – in kam (torej iz katerih držav so naročniki-kupci).

Pa še kaj bi se našlo pri presoji.

V osnovi gre pri prodaji preko portala ETSY ali za Prodajo na daljavo ali pa prodajo elektronskih storitev. Prvo je, kadar pošiljate fizične izdelke kupcem v EU, drugo pa je, kadar prodajate razne digitalne produkte (downloadables itd).

Kaj so glavne obveznosti prodajalcev ETSY?

Kar nekaj administrativnih in tudi davčnih obveznosti ima prodajalec, posebno pozornost pa je potrebno posvetiti:

  • Davčnemu potrjevanju računov pri prejemu plačil preko Etsy Payments. Etsy namreč nastopa zgolj kot »tržnica«, kot nakupovalno središče, kadar prodajate fizičneizdelke. Prodajalec ste vi in za vse prodaje morajo biti tudi izdani ter davčno potrjeni računi,
  • Registracija vsaj kot atipični zavezanec za DDV (če še niste redni)  – zaradi koriščenja storitev s strani ETSY. Mesečno je treba oddajati tudi DDV obračun ter od prejetih storitev ETSY plačati slovenski DDV (pazite, da imate v TAX info pravilno vpisano VAT št.),
  • Po novem pa tudi poročanje na FURS o prodajah na daljavo do 31.1. za preteklo leto (to je novost od 1.7.),
  • obvezno je voditi evidence, razdelane po državah prodaje in kumulative teh zneskov imeti tudi »pod kontrolo«.

 

Od datuma objave članka je prišlo do določenih sprememb >> beri nadaljevanje

Smo specializirano računovodstvo za ETSY - oglejte si kako vam lahko pomagamo.

Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja ZNAJDI SE računovodstvo d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 17 let dela v računovodstvu, 15 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :