fbpx

Božičnice in 13. plače

Po 1.1.2017 bo v veljavi nova zakonodaja. V nekaj besedah: 13. plača bo do določene višine izvzeta iz davčne osnove,  torej se ne bo plačalo dohodnine (kar znese večji neto). 
 
 
 
Pri tem je treba upoštevati:
 
•         Možno jo je izplačati le 1x na leto. 
•         Izvzeta je do višine 70 % povprečne plače v Sloveniji.
•         Vsi zaposleni jo morajo prejeti pod enakimi pogoji (to ne pomeni v isti višini, ampak kriteriji (npr. delovna uspešnost) morajo biti za vse enaki).
•         Pravica do izplačila in kriteriji morajo biti opredeljeni v splošnih aktih delodajalca. 
•         Pripada le za zaposlene, za katere se upošteva kolektivna pogodba - pri individualnih pogodbah se to ne more upoštevati. 
 
Podjetniki se pogosto premalo zavedajo, da so davki in prispevki vsekakor finančna kategorija, ki jo je potrebno imeti zelo dobro pod kontrolo. Tako priporočamo, da v okviru računovodskih in finančnih storitev to tudi natančno spremljate in izkoristite mogoče optimizacije na tem področju. 
 
V nadaljevanju sledi še nekaj več informacij in primer izračuna sedanje in prihodnje obravnave 13. plače. 
 

Ugodnosti stopijo v veljavo šele s 1.1.2017.

Primer izračuna s 1.000 EUR bruto 13. plače:
 
  Do 31.12.2016 Od 1.1.2017 naprej
Bruto13. plača 1000 1000
Neto prejemek 713,28 779,00
Strošek delodajalca 1.161 1.161
 
 
Pri znesku 1.000 EUR bruto 13. plače bo zaposleni torej prejel 65 EUR več, delodajalcu pa se stroški ne bodo spremenili. 
Vse to velja do vključno bruto 13. plače v višini 70 % povprečne plače. Trenutna povprečna plača znaša cca. 1570 EUR, torej do nekaj manj kot 1.100 EUR BRUTO bo obravnavana ugodneje.  
 
V nekaterih virih (predvsem manj strokovnih, spletnih) je bilo možno razbrati namigovanja, da je z izplačilom božičnice smiselno počakati po 1. januarju. Ob tem naj poudarimo, da zakon opredeljuje eno izplačilo takšnega dohodka v koledarskem letu
To pomeni, da če se božičnica (ali 13. plača, kakorkoli jo imenujete, saj gre za isto stvar) tokrat izplača v januarju, je konec leta potem ne morete izplačati še enkrat. Oziroma ne pod temi pogoji (z normalno obdavčitvijo seveda lahko). 
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
Še enkrat naj torej poudarimo, da te ugodnosti stopijo v veljavo šele s 1.1.2017. 
 

AVTOR: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 10 let dela v računovodstvu, 8 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.
 
Tags :