fbpx

Spremembe zakona o dohodnini za podjetnike - na enem mestu

Sprememb bo precej - če na kratko strnemo – plače bodo nekoliko manj obdavčene, novosti so tudi na področju bonitet. Za podjetnike še bolj pomembne pa so spremembe pri obdavčitvi kapitala in dobičkov. Tudi zasebni lastniki nepremičnin si obetajo skoraj 10% več neto najemnin. Potrebne bodo pa tudi določeni popravki za nazaj, kajti zakon bo veljal že za davčno leto 2022.

 

 

PLAČE ZAPOSLENIH 

Za vse zaposlene in tudi samozaposlene se dviguje splošna olajšava - že za leto 2022 iz preteklih 3.500€ na 4.500€, nato pa se vsako leto do 2025 olajšava dvigne še za 1.000 EUR, ko bo znašala 7.500€. 
 
Normiranci tukaj odpadejo, kajti pri njih se za dohodke iz dejavnosti ne upoštevajo dohodninske olajšave.
Pri zaposlenih z najvišjimi plačami pa bo dohodnina nižja za 5% (iz sedanjih 50% se zniža na 45%). To je za tiste, katerih dohodninska osnova letno znaša več kot 72.000€.
 
Pri olajšavah bo potekala tudi uskladitev z inflacijo oz. rastjo cen življenjskih potrebščin.
 
Nagrade za poslovno uspešnost (t.i. božičnice) - dviguje se znesek (iz sedanje povprečne plače na 2.500€), do katerega se NE PLAČA dohodnine
 
Boniteta za zasebno uporabo vozil na električni pogon bo 0. Torej - če boste služben avto uporabljali za zasebne namene - tisti z vozilom na fosilna goriva bod plačali boniteto kot do sedaj, tisti z električnimi pa je ne bodo plačali.
 

Obdavčitev dobičkov in novosti

Nižja bo obdavčitev IZPLAČILA DOBIČKOV v družbah - iz sedanjih 27,5% se bo znižala na 25% (kot je že tudi bilo nekaj let nazaj). To velja torej za izplačane dividende, hkrati tudi za obresti itd. 
 
Uveljavlja se možnost vključitve teh dohodkov v letno dohodninsko osnovo in torej ne obdavčitev cedularno (fiksno). Takšen scenarij bi lahko bil posebej zanimiv za podjetnike-lastnike podjetij, ki si sicer izplačujejo nižjo bruto plačo. 
 
Nižja obdavčitev pri delniških opcijah - glavna novost je, da se znižuje osnova za davek - po novem se ta boniteta obdavči v višini 65%, prej se je v celoti. 
 

Nove olajšave za vlaganja 

Za samostojne podjetnike se uveljavlja olajšava za vlaganje v digitalno preobrazbo in zelen prehod (t.j. vlaganje v računalništvo v oblaku, umetno inteligenco, velepodatke, okolijsko prijazne tehnologije, razogljičenje itd).  
 
Še vedno bo pa veljalo, da skupna višina olajpav in znižanja davčne osnove, ne more biti večja od 63%. Torej glede na dobiček, bo se z olajšavami in ostalim (npr. pokrivanjem davčne izgube preteklih let), lahko davčna osnova zniža do višine 37% dobička. Poudarjamo, to ni davčna stopnja, ampak minimalna davčna osnova glede na dobiček.
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 

Še nekaj dodatnih informacij

Je še nekaj sprememb, ki sicer nimajo toliko veze z s poslovnim vidikom podjetnikov, pa naj vseeno omenimo...
 
Nižja bo tudi obdavčitev najemnin (ko oddajo fizične osebe), efektivno bi se znižale iz sedanjih 23% obdavčitve na 14% (torej efektivne obdavčitve, ker se pri izračunu upošteva še določeni normirani stroški). 
 
Posebna novost pri najemninah je tudi možnost izbire - ali se obdavči po prej omenjeni obdavčitvi (t.i. cedularna, fiksna  obdavčitev, ki torej ne gre v dohodninsko osnovo). 
 
Uvaja se seniorska olajšava - za starejše od 70 let (dodatno 1.500€ olajšave)
 
Precej problematičen pa je vidik, da se določbe zakona uporabljajo tudi že za davčno leto 2022, kar pomeni, da bo to prineslo mnogo popravkov za nazaj. Plače zaposlenih niso tako problematične, ker se bodo poračunale z letnim izračunom dohodnine. Problem so dohodki, kjer se je dohodnina že obračunala in plačala po principu cedularne obdavčitve – kajti tam bo treba popravljati. 
 
 
 
Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :