fbpx

Kriptovalute v času LockDown-a: priložnost ali past

Sedaj kriptovalute in bitcoin ne potrebujejo več »predstavitve«, ampak iz poslovanja z njimi včasih pride tudi kakšen dober »kšeft«. Sploh v času ko vrednosti teh tehnoloških kovancev zopet dosegajo rekordne vrednosti. Na dan pisanja članka je namreč vrednost enega Bitcoina zopet blizu 20.000 USD. 

 

 

Sedaj kriptovalute in bitcoin ne potrebujejo več »predstavitve«, ampak iz poslovanja z njimi včasih pride tudi kakšen dober »kšeft«. Sploh v času ko vrednosti teh tehnoloških kovancev zopet dosegajo rekordne vrednosti. Na dan pisanja članka je namreč vrednost enega Bitcoina zopet blizu 20.000 USD. Seveda nihče ne more z gotovostjo napovedati njegovo vrednost v prihodnost, vsekakor pa ne pravimo, da bo – ali pa ne bo – kdaj vreden pol milijona. 

 
V glavnem, gre za dejansko zgodbo izpred nekaj let, ko sem stranki, ki je bila dolžna za zapadli račun predlagal, da obveznost poplača v kriptovaluti Bitcoin. Takratnih 0,03954 BTC, ki je bilo na dan poravnave vrednih 250 EUR, je danes vredno 759 EUR. Kar dobra kupčija, kaj ne? 
 
Še posebej aktualno je ker je nedavno tudi plačilni velikan Paypal (in potem še nekateri drugi) najavil in uvedel plačilo v Bitcoinih ter z nadgradno omrežja Ethereum 2.0, ki naj bi bistveno poenostavil in pohitel plačevanja – postaja to vsekakor izjemno zanimiva opcija. To velja tako za nove, kot tudi obstoječe podjetnike – predvsem tiste, ki poslujejo on-line (kar danes za mnoge postaja tudi nuja). Seveda - prejem plačila v kriptovaluti pa vseeno ni čisto enostavno - potrebno je urediti kar nekaj zadev. Poleg tega bo v bližnji in srednjeročni prihodnosti verjetno prišlo zopet do prilagoditev zakonodaje in pravil, kar pomeni dodaten izziv tudi za vse, ki se navdušujejo nad takšnim načinom poslovanja. 
 
Naj podam še nekaj ozadja -  v času vzpona kriptovalut smo bili tudi precej vpeti v dogajanje in spremembe ter regulacije s strani države. Po nekaterih forumih so me celo označili za "kripto-računovodjo". Počasi so se začeli pojavljati tudi podjetniki, ki so tako ali drugače poslovanje povezali s kriptovalutami in so potrebovali nasvet in informacije, kako to pravilno urediti. No, še danes imamo kar nekaj strank, ki tako poslujejo - in se jim je to sedaj (zopet) tudi močno obrestovalo. 
 
Ker je LockDown-onLine podjetništvo tudi tema meseca decembra - lahko kot način plačila za kak posel razmislite o kriptovaluti. Na to in podobne teme v mesecu decembru pripravljamo tudi WEBINAR - LockDown Podjetništvo
 
 
Kot rečeno - več o tem v knjigi, naj pa podam vsaj dve iztočnici, na kaj paziti:
ne pozabiti na davčno potrjevanje,
konec leta morebitne zaslužke iz "rasti" tudi primerno vključiti v poslovne izkaze. 
Večji del tega, naj kaj vse je potrebno paziti pri poslovanju s kriptovaltami vsebuje tudi razdelek v knjigi (Z)Najdi se v podjetništvu
 
 
 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Unsplash
Tags :