fbpx

Normiranci in dohodnina

Pri normirancih gre za posebno ureditev, poenostavitev davčnega obračuna - plačajo davke v višini 4% od vseh prihodkov. Izdani računi in drugi prihodki se torej seštejejo v poslovnem letu, od tega odšteješ 80% normiranih stroškov, osnova pa se obdavči po posebni 20-odstotni davčni stopnji.
 
 

Se ti zdi zapleteno? No, na tem mestu ni treba komplicirati – pazite, da ob ustanovitvi, približno načrtujete prihodke in dobiček, ne pretiravajte v skrajnosti (manj,več). Kaj še morate vedeti?

Davčne olajšave

Davčnih olajšav pri tem načinu ne moreš uveljavljati – torej nobenih – ne tiste splošne olajšave, ne olajšav za vzdrževane družinske člane, prav tako ne olajšav za investicije itd.

Akontacija

Kot omenjeno, se davek ugotavlja konec leta in ga takrat tudi plačaš oziroma doplačaš. Praviloma imaš namreč že čez leto določeno mesečno ali četrtletno akontacijo. Akontacija se izračuna iz prej ugotovljene davčne obveznosti (deljeno z 12 – če je mesečna). Pri nižjih zneskih je lahko akontacija tudi četrtletna; če je skupen znesek akontacije manj kot 400 evrov, jo plačuješ samo enkrat na tri mesece.

Prispevki za normirance

Zavarovalna osnova se izračuna kot seštevek DOBIČKA in OBRAČUNANIH PRISPEVKOV preteklega leta, nato se še pomnoži z določenim faktorjem. Za zdaj si zapomni, da za izračun prispevkov upoštevaš oboje (dobiček in dodatno prispevke).

 

Omenjeno temo si lahko preberete v knjigi (Z)NAJDI SE V PODJETNIŠTVU. Na povezavi, vam ponujamo dve poglavji BREZPLAČNO

 

 

Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Marcus Winkler on Unsplash 
Tags :