fbpx

Odvajanje prometnega davka pri Etsy

etsy etsy-računovodstvo odvajanje-prometnega-davka

Nekatere že ob samem razmišljanju o davkih začne boleti glava. Če pa ste podjetnik oziroma bi želeli svoje izdelke ali storitve prodajati na kakšnem od novejših spletnih mest – pa je to še kako pomembna tematika, pri kateri ne morete zamahniti z roko. Eno takšnih mest je tudi Etsy.

 

 

Etsy poslovanje iz davčnega vidika obravnava zelo različno, glede na to: kaj, od kod in komu prodajate. Kako pravilno urediti poslovanje na Etsy si prebertite na povezavi

Najprej naj razčistimo nekaj osnovega – obstaja več vrst davkovDDV, davek od dohodka oziroma dohodnina, tu so še carine, »davki« na nepremičnine – in tako dalje. Ključno je, da razumete, da ko je govora o davku – je treba najprej res vedeti – o katerem davku je sploh govora. V tokratnem prispevku smo se odločili predstaviti en prav poseben davek. To je prometni davek. Če kakšen računovodja ali davčni svetovalec striže z obrvmi – nič hudega. S tem davkom se namreč sreča tudi slovenski podjetnik, ki prodaja na Etsyu.

Za odvajanje prometnega davka pri Etsy je torej pomembno, da če se sreča prodajalec z njim, pa že pomeni, da ga mora znati pravilno obravnavati. V Sloveniji smo prometni davek »nadgradili« z davkom na dodano vrednost. Vendar pa ga mnoge države po svetu še imajo – na primer ZDA. Pri obravnavi takega davka je torej najprej pomembno razumeti, da je že sam portal Etsy neke vrste »davčni kameleon«. Glede na različne situacije, se njihov sistem postavi v različne vloge – torej v smislu davčne obravnave in zavezanosti.

 

V primeru prometnega davka v ZDA se torej Etsy postavi v vlogo davčnega zavezanca, čeprav ne prodaja on vaših izdelkov. Vendar so očitno ocenili, da je tak pristop bolj pravilen in enostavnejši, kot pa da bi se preko raznih W-8 BEN-xyz obrazcev vsi ponudniki morali prijavljati za davčno rezidenstvo in urejati še ne vem kaj. Tako pa torej ETSY davek, ki da je trena ob prometu obračunati, to tudi obračuna in že kar odvede za vas… Tako vi, ko prodate nekemu Američanu nek izdelek, takega davka nikoli ne prejete nakazanega, gre mimo vas. Torej – odvaja ga Etsy.

Tu pa še ni zgodba za vas končana – ob takšnem naročilu morate namreč tudi pravilno razbrati, kaj je dejansko vaše, vaš prihodek in kaj ne. Temu primerno morate tudi izdati račun. Kot je predhodno pojasnjeno – Etsy torej po kameleonsko zamenja kožo in prevzame davčno breme. To za vas pomeni, da s tem nimate nič, ni niti vaš prihodek, niti priliv. To je zdaj Etsy-ev »problem«. Tako torej takega davka nikakor ne prikazujete med prihodki, znesek tega davka (sales tax) tudi ne dodajate na izdan račun. 

Skratka odvajanje prometnega davka pri Etsy je pomembna tema, ker bo vplivala tudi na vašo davčno osnovo.

Več vsebine najdete na povezavi, kjer za vse navdušence spletnega poslovanja deluje AKADEMIJA ZA SPLET

 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :