fbpx

Za zaslužek prek spleta čimprej urediti status, kajti prihaja uredba oziroma DAC7

OSS posebna unijska ureditev

Če ustvarjate prihodke preko spletnih platform, se vam v prihodnjih obeta letih strožji nadzor. Svet EU je namreč sprejel direktivo, ki bo spletnim platformam uvedla obvezno poročanje finančnim upravam o ustvarjenih dohodkih. To velja za raznovrstne dejavnosti – od strani za rezervacijo počitniških kapacitet, do freelancing platform, spletnih tržnic… skratka vseh.

 

PODATKI DIREKTNO NA FURS

Podobno, kot je bilo pred nekaj leti uvedeno obvezno poročanje o odprtih računih v tujini, se sedaj uvaja obvezno poročanje platform o ustvarjenem dohodku. Za ta namen bodo spletne platforme torej za svoje člane najprej dolžne zbrati in preveriti njihove davčne podatke. Marsikatera je že uvedla obvezno dopolnitev – in bo v primeru neizpolnitve zahtevanih podatkov tudi blokirala račun.

Podatke o dohodkih, povezanih z vašo davčno številko (bodisi fizične osebe, bodisi poslovnega subjekta), bo torej FURS potem avtomatsko prejel… in z lahkoto tudi križno preverjal. Kako to poteka bomo tudi predstavili na prihajajočem webinarju: Kako pravilno urediti in prijaviti spletne zaslužke, ki bo potekal 16.1.2023 – tam bomo odgovorili tudi odgovorili na pogosta in kakšna specifična vprašanja..

PODATKI O POSLOVANJU OD 2023 DALJE

Podatki, ki se bodo torej avtomatsko prenašali od platform k davčnim upravam (torej tudi našemu FURSu), bodo prodaje oz. poslovanje od vključno leta 2023 dalje. Ta izmenjava se bo torej prvič zgodila v začetku leta 2023

Vendar pozor – to ne pomeni, da FURS nikakor ne more dostopati do podatkov o vaših dohodkih ali ugotoviti, da je šlo tudi že v preteklosti za opravljanje dejavnosti in ustvarjanje nekih prihodkov oziroma premoženjske koristi.

Zelo možen scenarij je, da bo FURS tiste, ki bodo imeli že v letu 2023 visoke prihodke, dodatno preverjal po drugih parametrih. Če na primer vaši prilivi na račune (o čemer ima FURS tudi podatke) bistveno odstopajo od napovedanih dohodkov – in če se hkrati vidi, da ustvarjate večje prihodke prek spleta… no, ni težko sešteti 1+1..

KAKO DALJE?

Če ustvarjate zaslužek prek spleta in ne veste kam kaj prijaviti – kar nekaj dela vas čaka. V prvi fazi boste morali premisliti, katera oblika je najbolj primerna za vas, potem verjetno urediti tudi pravilno davčno identifikacijo, pa poskrbeti za obvezno administracijo – kot je na primer davčno potrjevanje računov, pa vodenje zalog v primeru kakšne prodaje blaga itd..

 

Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec

Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA

Tags :